maanantai 8. kesäkuuta 2015

Syntymäpäivälahja itselleni... Födelsedagspresent åt mig själv.


Tänä vuonna syntymäpäivääni juhlittiin raksalla tekemällä alakerran lattioita, hiukan arkisemmin kuin mitä monena vuonna, sillä pidän juhlien järjestelystä jos vain elämässä on siihen tilaa ja voimavaroja. Siitäpä syystä, kun nykyisen työmatkani varrella on yksi pohjoisen (Suomen?) parhaimmista perennnataimistoista, en voinut vastustaa kiusausta pysähtyä katselemaan... ihmettelemään... ja hiukan ostaman itselleni (puutarhaan) perenna-harvinaisuuksia.

http://www.sarkanperennataimisto.fi/ sivuilta voi käydä katsomassa mitä kaikkea sieltä löytyy, sillä he toimittavat perennoja postitse ja sivuilta löytyy Jari Särkän ottamat laadukkaat kuvat kasveista. Mutta jos se on näin lähellä, kuin minulla niin kaikista parasta on ajan kanssa kierrellä näyteistutuksia ja myyntipöytiä ja tutustua valikoimaan. Myyntipöydät on järjestettyä matalista perennoista - korkeampiin. Hyvä looginen järjestys. Lisäksi aurinkoiset ja varjoisan/metsäpuutarhan kasvit ovat eri puolilla käytävää. Kun perennat on "tuotettu" täällä V-vyöhykkeellä niin tietää että ne ovat kestäviä (vs ulkomailta tuodut perennat suurissa myymäläketjuissa).

Uusia aarteita ja tuttavuuksia löytyi... otin kuvia kasveista jotka ostin sillä ennemmin ja myöhemmin kaikki nimikyltit häviää. Kun käyn täältä katsomassa niin tunnistan ne sitten.


Kerrottu valkovuokko "Alba plena". Tätä olin "havitellut"  jo kauan.
Vitsippa med underbara dubbla blommor. 


Tarhakylmäkukka "Papageno"

 Patjarikko "Purpurea". Rosenbräcka.


Särkän perennataimiston yksi asiakkaita hyvin palveleva (ja houkutteleva) ominaisuus on hyvät kuvat ja kasvutiedot taimien yläpuolella olvissa "tauluissa". Harva kukka kukkii ostohetkellä mutta kuvien perusteella voit löytää mieleisiä kasveja ja uusia tuttavuuksia.


Muutama korillinen "lahjoja" itselleni. ostin yhtä kutakin ja koitan saada näitä sitten lisääntymään omassa puutarhassa.  Patjarikon ja komea kuunlilja "Francee" lisäksi löysin seuraavia joista otin itselleni "kuvatiedot" talteen:


En tiennytkään että Mooseksen palava pensas löytyy myös valkoisena - istutin sen perennapenkin takanurkkaan myrkyllisyytensä vuoksi. Myyjät vielä muistuttelivat että auringossa sen koskettaminen tekee ihoreaktion.

 Punaväriminttua en ostanut sillä sain sitä facebookin "puutarhaan annetaan" ryhmän kautta. Mutta onpas mulla tässä nyt kuva ja tiedot. Vaikka se ei ole vielä kukassa niin jo pelkästää lehdet tuoksuu aivan ihanille. Onkos jollakulla tietoa kuinka reippaasti leviävä tämä on?Rantakukkaa ostin. Tämä on minulle uusi tuttavuus joten paras olla itsellä tällainen "muistilappu".

Keijuängelmä on jopa kaksimetrinen perenna. Sen kukat näyttävät ainakin kuvassa iki-ihanilta. Ja se leviää siementämällä. Odotan innokkaana millainen tästä kasvaa..

Keijuängelmän lehdistöä.

Isoalvejuurta ostin täydentämään sanias-kokoelmaani metsän reunassa. Siellä on jo kotkansiipeä ja hiirenporrasta.

 Maksaruohoista hankin Punaisomaksaruoho "Atlantaa" 40cm jossa on hopeaiset lehdet ja pinkit kukat.

Jaloritarinkannuksia hankin valkoisen "Galahad" sekä vaaleanpunaisen "Astolat".


Vuokkoja ostin vielä yhden ja istutin sen metsään pensaan alle.

Alla dessa underbara perenner. En födelsedags present åt mig själv. Dessa och mycket mycket mer finns att beställa - eller handla på http://www.sarkanperennataimisto.fi/ .Min favorit plantskola med massor av spännande  och härdiga perenner ca 70km söder från Uleåborg, i Raahe. Passa på att besöka nu på sommaren!

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...