tiistai 20. lokakuuta 2015

Yhtä odotettu kuin hääpäivä... Lika förväntad som bröllopsdagen?!

Niin ainakin mies naureskeli minulle kun vihdoin koitti se päivä että saatiin kaivinkone pihalle tekemään puutarhalle pohjaa! Så retades mannen med mig, då vi äntligen fick grävmaskinen till tomten för att göra grunden till trädgården!


Lyhykäisyydessään pihatöiden järjestys (mikäli siitä on apua jollekulle uuden puutarhan tekijälle):
1. Talon ympäri laitettiin kestopuusta reunat ja suodatinkangas ja kaivinkone täytti nämä osat ensimmäisenä soralla.Talon ja autotallin väliin jäävään tilaan olin istuttanut havuja ja hortensiota valmiiksi, nyt alue täytettiin soralla joka on samalla "kate" noille istutuksille. Havut ovat vielä ihan säälittävän pieniä, sillä suurempikokoiset olisivat maksaneet viidestäkympistä ylöspäin enkä silloin olisi millään saanut noin paljon hankittua....


 Istustusalueen vasemmalle puolelle jää vielä ensi kesäksikin hommaa, laattojen laittoa ja kahden istutusaltaan muuraus. Ihan heti ei tämä puutarhalysti lopu, mutta olin niin onnellinen kun mieskin sai nyt raksahommien jäliltä "puutarhapistoksen" ja innoisaan oli rakentamassa pihaa.
Jos joku ihmettelee miksi tuolla soran keskellä on niin tyhjää niin se johtuu siitä että haaveilen sinne paljua - joskus.


Havut ovat nyt syksylläkin kauniita mutta hortensiat ovat onnettoman ruskeita ja "mädäntyneen" näkoisiä. Niillä ei ole kovin paljon koriste-arvoa enää tähän aikaan ja harkitsen jos vielä siirtäisin yhden hortensian pois ja tilalle aronia-pensaan jolla on aivan upea syysväri!?

2. Sitä mukaa kun sorat oli kipattu reunoille (jotka oli siis valmiiksi rajattu) alkoi mullan levitys.
Mullan levitys ei ollut niin suoraviivaista hommaa siitä syystä että rouva halusi kiemurtelevia polkuja puutarhaan. Kamalaa valkoista katekangasta levitettiin polkujen pohjalle jottei sora sekoitu pohjamaahan. Toisaalta katekangas vielä toistaiseksi erotttaa myös mullan ja soran. Talon etu-osan polkuihin laitan reunakivet (maakostealla betonilla?) mutta tänne sivuun tulee ihan tavallista mustaa muovista nurmikko-reunusta jonka jälkeen pääsen saksimaan nuo ylimääräiset valkoiset kankaat pois.Polun tekeminen mutkikkaaksi ei onnistunut kovin hyvin kaivinkoneella joten muokkailen sitä mieleiseksi vielä myöhemmin. Etenkin jos maa pysyy sulana niin mukavaa puutarhahommaa riittää vielä pitkään :)


Tänne "paraatipihan" puolelle, ruusutarhaan tulee sitten reunuskivet polkujen varrelle. Nuo valkoiset suodatinkankaat kyllä ärsyttää silmiä mutta kun mustaa suodatinkangasta olisi saanut vaan ihan jättimäisissä rullissa, ei auttanut kun tyytyä tuohon valkoiseen.
3. Kivet! Maatöiden aikaan maasta kaivetut kivet on säilötty ja muutama lisää saatiin vielä naapurilta. Puutarhahulluuden lisäksi omaan myös erityisen rakkauden iki-aikaisiin kiviin. Nämä ovat olleet matkalla jääkauden jälkeen ja sulamisen myötä päätyneet tontillemme. Nyt ne on kaivettu esiin ja saavat koristaa puutarhaa.


Tänne kivien ripottelemalle alueelle ei tule tietystikkään nurmikkoa vaan pensaita ja niiden alle haketta. Kivet ovat siellä koristeena.


4. Polkuja, istustusalueita, laatoitusta. Siinä se päivä vierähti kun mies ja appiukko mittasivat ja naputtivat rajalautoja paikoilleen. Minä haravoin ja lapioin sorat paikoilleen ja valvoin että kaikki menee suunnitelmien mukaan. Kaivinkonemies oli taitava, tajusi suunitelmat paremmin kuin mies jolle olin yrittänyt suunnitelmia "tyrkyttää" jo monta kuukautta ;)


6. Ja lopuksi istutushommiin! Kun on jo lukuisia kertoja kaivanut valtavia uusia ja uusia kuoppia ja istustusalueita (entiseen) puutarhaan niin johan oli luksusta kun oli kaivinkoneella kaivetut syvät istustuskuopat valmiina. Ei kun lapio käteen ja istuttamaan "vale-istustuksessa" olleet omenapuut ja pensaat.

 Nyt en laittanut talvea vasten mitään lannoitetta näille. Keväällä sitten lannoitan ja anna kalkkia. Uudessa mullassa pitäisi olla jonkin verran lannoitetta mutta en tarkalleen tiedä minkä verran... Syyslannoitetta olen ripotellut näille elokuussa.Katsotaan ensi syksynä miten minun ruska-istutus alue (joka näkyy olohuoneen ikkunoista) on onnistunut. Kirjoitan siitä joskus tarkemmin, kasvit joita olen istuttanut ovat: marja-aronia, diabolo purppura angervo, mongolian vaahtera, hurmehappomarja, Japanin happomarja, Atsaleat ja lamokirsikka. Vinkatkaapa mitä muita ihania ruska-pensaita on olemassa? Kaikki eivät tosin menesty täällä V-vyöhykkeellä mutta kertokaa kuitenkin.


Kortfattat om grundarbetet: Mannen (och sväradern) hade gjort färdigt stöd/avgränsningar  av tryckinpegnerat trä runt huset. Markduk nitades fast så att grus inte blandades med underliggande sand. Markuduk användes också under stigarna. Jag klandrade att vi inte hade svart markduk - det vita är så förfärligt ful, med det får vara så länge att vi hinner läggar stenläggning runt stigarna. När gruset hade fördelats blev det tur att fylla på med jord. Det gick inte så fort pga stigarna som jag hade planerat runt i trädgården. Grävmaskinen grävde djupa gropar till träden - vilken lycka att få plantera till en färdig grävt planteringsgrop! Vi hade också en fel del stenar som grävmaskinen placerade runt i "rosenträdgården". 
Härligt att de blev en varm vecka även här uppe i norr så att vi kunde anlägga trädgården. Några år sedan hade snön kommit så här dags. Idag ska jag fortsätta med att flytta buskar och rosor som jag har i "reserv-bänkar". 


Täällä nyt ollaan ihan iki-onnellisia, pohdin kylväsinkö jo nurmikon jos täällä ilmat jatkuu näin lämpimänä? Ruusupensaat pääsen istuttamaan omille paikoilleen.

Ihanaa syys-viikkoa jokaiselle Puutarha Ystävälle! 
Ha en så underbar höstvecka alla Trädgårds Vänner!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...