sunnuntai 16. elokuuta 2015

Pioniunikot pelastaa uuden pihan ensimmäisen kesän! Med pionvallmon lyckas även första trädgårdsåret!


Vielä toistaiseksi mennään täällä puutarhan puolella "puoliteholla". Vihreiden pressujen alla odottelee multakasat levitystä (juuri ne nokkosia kasvavat huonot mullat mutta en tänne rinteen alle enää muutakaan saa kun kottikärryllä kärrämällä ja kukas nuo kasat veis pois??).

Potagerin antimia ollaan kuitenkin saatu nauttia ja pienikin vihreä "pläntti" tekee ihmisen niin onnellliseksi. En edes kamalasti sure vielä tuota hiekka-erämaata joka vallitseee tupihalla ja talo ympärillä.


Kunhan salaatit saadaan omasta maasta voi olla jo melko onnellinen puutarhuri. Mansikoita on tullut sen verran nyt ekana kesänä että lapset ovat päässeet maistelemaan. Tämä salaatti oli yllättävän helppo kasvattaa ja hyvän makuinen. Toinen lemppari jota ehdottomasti kylvän ensi vuonnakin on lamo-pinaatti. Niin rapean herkullista!Parsa tekee pitkiä huiskuloitaan. Ehkäpä jo muutaman kesän jälkeen sitä pääsee herkuttelemaan...? Siirtolapuutarhan avoimissa ovissa näin ihana jättimäiset parsa-puskat ja mökin emäntä antoi hyviä kasvatusohjeita. Eli kyllä sen pitäisi täällä V-vyöhykkeeläkin kasvaa.


Potagerin tyhjät kohdat kylvin edellisen kodin unikon siemeniä. En ollut varma että kuinka hyvin siemenet olivat säilyneet ja heittelin ne kaikki pitkin pihaa, että edes jotain kukkisi. Ja ajattelin että saisin rikkaruohot pidettyä kurissa. Nyt meillä on unikkoa koko alapiha täynnä. Osa on ihan minikokoista siitä syystä että jokainen siemen iti - ja kasvavat liian tihestä. Muutamia näyttäviäkin on joukossa. Mutta jostain syystä ainoastaan n.10% on enää kerrottuja??Olenkin näiden kerrottujen unikoiden ympärille "kietassut" nauhan että kerään syksyllä vain näiden unikoiden siemenet - mutta miten lienee se kukkien genetiikka pelaa, jos ympärillä on vain yksinkertaisia unikkoja...?Nämä siemenkodat kerään sisälle ennenkuin aukeavat ja lennähtävät taivaan tuuliin. Sisällä ne kuivatetaan ilmavasti. Olen myös onnistunut homehduttamaan noita siemenkotia kun olen niitä sateessa kerännyt..Kukkii meillä sentään jotain muutakin kuin unikot (puutarhan ensimmäisen kesän pelastus!!). Punaista väriminttua taisin saada fb-ryhmän kautta toiselta harrastajalta ja se antaa kivasti väriä (ja näyttää myös leviävän tehokkaasti) perennapenkkiin. Tämän pitäisi houkutella myös perhosia ja kun eräänä aamuna potagerin laidalla lennähteli upea perhonen (en ole ehtinyt tutkiskella lajia) ajattelin että tämä puutarha on nyt oikeilla jäljillä.


Rantakukka Blush

Rantakukka "Blush" Särkän perennataimistolta kukkii upeasti kun sen taustalla on viiruhelpi (rajattu kasvamaan suuressa ruukussa, maassa kuitenkin).

Keijuängelmä joutui muiden kasvien "piiloon" ja perennapenkkien siirtely jatkuu tulevina vuosina.


Mutta jottei kellekkään tulisi liian ruusuinen kuva meidän puutarhasta niin kerrottakoon että meidän ruusutarha näyttää toistaiseksi vielä tältä.

Upea aurinkoinen elokuu on houkutellut puutarhaan - ei pelkästään kaivamaan vaan myös välillä istuskelemaan teekupin kanssa ja nauttimaan siitä mikä on jo valmista ja ihanaa.

Aurinkoenergiaa työaloitukseen ja arkeen teille jokaiselle Puutarha ystäville! Olette mielessä ja piakkoin tulee taas sellaiset kuukauden ettei pihalle kovin mieli tee, silloin alan antaumuksella lukemaan taas blogeja ja hakemaan inspiraatiota uuden puutarhan suunnitteluun. Nyt blogin lukemiset ja päivitykset ovat olleet vähäisiä kun rakentamista, työtä ja koulunaloitusta on ollut päivät täynnä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...