perjantai 3. huhtikuuta 2015

Messu inspiraatiota. Nordiska Trädgårdsmässan.

Jagorstrand figuurit.Klostra lähettää netissä keittiöpuutarhan taimia. Suosittua ruotsissa, taimet on pakattu jänniin muovikoteloihin niin tulevat varmasti ehjänä perille.Täältä voisi tilata sellaisia harvinaisuuksia jotka itsellä ei sitten koskaan ja millään idä -kuten steviaa!
Klostra säljer plantor till köksträdgården via nätet. Verkar vara populärt i Sverige.


 
Impecta on ruotsalainen siementuottaja (joiden siemeniä myös osa suomalaisista firmoista myy). Valikoimat ovat huikeat, harmitus kun messuilla oli 3000siemenestä vain se 700.... Hetki jos toinenkin viivähti näitä tutkiessä. Lähinnä monivuotisten perennojen siemeniä ostin, niitä kun ei muualta oikeen hyvin löydy.
Impecta - min favorit fröhandel. Det bästa är att det funkar jättebra och enkelt att beställa frön även till Finland. Det har en otrolig bra sortiment. På mässan hade de 700 olika frön. Jag sökte mest på fleråriga perenner som jag ska så till den nya trädgården.

Parsan juurakoita ostin ja sain hyvät ohjeet kasvatukseen.
Sparris rötter köpte jag med, och fick bra odlings tips så nu skall det lyckas!

Pioninen juurakoita ostin myös. Erikoisuuksia ei löytynyt mutta "peruspioneja" ihan mukiinmenevään hintaan. Ainut haaste on täällä pohjoisessa että maa on jäässä (ja lumen alla) joten kaikki juurakot oli kellarin puutteessa nyt istutettava multaan ja ne vievät huomattavan osan olohuoneen lattiasta.
Pionrötter köpte jag flera stycken. Hittade inga spesialiteter men  även de vanliga är vackra och priset var inte alls hög! Problemet är att vi fortvaranade har snö så jag blev tvugnen att sätta alla pioner i krukor och har nu hela varadagsrumms golvet full..


Surukseni Rockdala puutarhaa ei enää ole joten messuilta puuttui se paras anti -sadat pelargonin pistokkaat. Toki siellä oli puutarhoja pienemmillä valikoimilla. Ja sitten nämä ahkerat harrastajat jotka möivät pelargonin pistokkaita 30kr/kpl. Ostin uuden Mårbacka-pelargonian kun jo monta vuotta talvehtinut pelargoni nuupahti muutoissa (eikä tykännyt olla raksalla viileässä mutta raksapölyssä).  Lisäksi tuli muutama muu mukaan...
Rockdala finns inte mer - en viktig del av mässan saknades när deras fina pelargon stickligssamling inte fanss där. Som tur sålde en del mindre plantskolor pioner samt Pionsällsakapet. Priset på deras sticklingar var 30kr/styck.Ei lienee yllätys että jouduin lentokentällä erikoistarkastukseen ja että laukkujen sisällöistä otettiin näytteitä...Pionit hyvin pakattuna!
Inte så konstigt att mina väskor undersöktes noga på flygplatsen... Pionerna, välpackade!
Hyviä pääsiäispyhiä! Ihanaa kun on lomaa. Tänä vuonna pääsiäinen menee levon ja kotoilun merkeissä, joten ehkäpä ehdin laittaa tänne viikonlopun aikana vielä lisääkin kuvia messuilta.
Ha det så gott under Påsk Helgen! Härligt med lediga dagar, vi ska fira påsk hemma, så då hinner jag kanske med några fler bloggpost från Nordiska Trädgårdsmässan!

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Arvonta ja kilpailu!


Hei, käykääpäs osallistumassa arvontaan jossa on mahdollisuus voittaa 300e edestä puutarhaan valaistuksia (tai valaisimia sisätiloihin). Arvontaan osallistut täältä:

www.koti7.blogspot.com
Karolinan puutarhan rinnakkaisblogi, wwww.koti7.blogspot.com osallistuu energianiksit kilpailuun kirjoituksellaan http://koti7.blogspot.fi/2015/03/energianiksit-blogikilpailu.html
Blogia voit käydä äänestämässä hyvistä energiavinkeistä täältä!

Onnea matkaan, pitäkää te peukkuja mulle kilpailussa, niin pidän peukkuja teille että voitatte arvonnassa!

"Uti vår Hage". Voittaja Puutarha. Nordiska Trädgårdsmässans vinnare.

Ihan alkuun kuvakavalkaadia Tukholman Nordiska Trädgårdsmässan. Kuvat kertokoon messujen annista. Palaan messuille uudestaan vielä referoiden mukavia luentoja ja uusin ajatuksin ja vinkein.
Allra först bildkavalkad från Nordiska Trädgårdsmässan. Senare återkommer jag med lite mera text om föreläsningar och nya trädgårds ideer.

"Uti vår Hage" voittajapuutarha oli romanttinen, sekoittaen kukkia ja hyötykasveja. Se olikin todella sokerinmakea ja esteettisin. Monia kivoja ideoita.


Pelargoni ja yrtit sulassa sovussa. Örter och Pelargonier samsas.


Upea puutarha-aita. En fin staket.Koivujen välissä oli kauniisti kukkasin katettu juhlapöytä. Bland björkar reste sig en fest bord med massor av blommor.
Fågelbad.


 Omenapuita, marjapensaita ja kukkia. Äppelträd, bårbuskar och blommor.

 
 Så vacker en ätbär trädgård kan vara!
Miten upea voikaan olla syötävä puutarha!


Sain ihanan päivän yhdessä tätini kanssa, joka tässä ikuistaa minut messuilla. Hade en underbar dag på mässan med min faster som tagit bild på mig på mässan.
 


Aurinkoisia kevätpäiviä, puutarha energiaa teille jokaiselle!
Solskensdagar och massor av trädgårds energi min vänner!

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Allt om Trädgårdens VIP-dag på Nordiska Trädgårdsmässan. VIP-luennot.

Vilken underbar ide att härma Chelsea FlowerShow och Illustrated Garden VIP-dag på Nordiska Trädgårds mässan. Jag njöt av alla de underbara och inspirerande föreläsningarna, Tack tack tack så väldigt mycket! Hoppas det här blir en tradition, det höjer verkligen värdet på hela mässan. Istället för att besöka mässan bara en dag, blev det två underbara dagar!

Allt om Trädgård, ruotsin suurin puutarhalehti järjesti lukijoilleen ja muille kiinostuneille puolipäiväisen puutarha-luento session messujen aikana. Ajatus tuli Chelsea Flower showssa Illustrated Garden lehden järjestämästä vastaavasta tilaisuudesta jossa on luentoja ja pääsee tapaamaan maansa puutarhaguruja. Aivan parhautta!!
9-14 aikana kahviteltiin, kuultiin inspiroivia luentoja mm Hannu Sarenströmin puutarhafilosofiaa, Peter Englander "välimeren puutarha Ruotsissa" miehen uudesta puutarhasta, Gunnel Carlssonin luento mistä saada inspiraatiota ja lopuksi Bosse Rappnen puutarha psykologiaa. Näistä luennoista kirjoittelen myöhemmin vähän raporttia. Väliajalla puutarha arkkitehti Viveka Ljungström auttoi minua suunnittelemaan rinneportaikon (talon ja autotalli/viherhuoneen välissä) istutusalueen. Kiitos!

Tällaista VIP-päivää voisi mielellään tuoda Suomeenkin. Kaikki olivat aivan innoissaan. Ja koska messut kestävät useamman päivän niin ei tuo luento-osuus millään lailla vähennä messuilla oloa. Päinvastoin. Voinee tunnustaa että kävin edellisenä päivänä "vähän" ostoksilla mutta kun sitten sain luennoilta alennuskuponkeja niin eihän se auttanut kun lähteä uudelleen ostoksille. En edes kerro siemenpussien määrää...

Mukavaa viikkoa, lentokentältä. Kunhan pääsen kotiin niin alkaa sitten kuvatulva messujen annista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...