keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Uusia Suomalaisia Inspiroivia Puutarha Blogeja! Nya inspirerande Trädgårdsblogg i Finland.

 
Muistus näin kevään tuoksinnassa -käykääpäs kurkistamassa, monta ihanaa uutta puutarhablogia on tullut linkki-kokoelmaan! Uudet Puutarhabloggaajat, Tervetuloa lisämään bloginne listaan niin että mahdollisimman moni löytää sinne lukijaksi. Ylläolevan kuvan saa mielellään lisätä omaan sivupalkkiin linkin kera. Ja mikäli huomaatte että jokin linkki ei enää toimi tai oma bloginne on vaihtanut osoitetta niin laittakaa minulle vaan viestiä niin voin korjata tai poistaa.
 
Minulla on aavistus että Suomalainen puutarhablogimaailma kasvaa kokoajan, sillä uusia blogituttavuuksia ja inspiroivia blogeja tulee vastaan jatkuvasti!

Kun kesällä suunnittelette omalla alueella mukavia puutarharetkiä tai tapaamisia niin muistakaa käydä pistämässä muutaman rivin kutsu oman alueenne bloggaajille - ainakin siten meidän viimekesäinen Pohjoissuomen bloggaajien tapaaminen Oulujoen taimistolla (omajuurisia ruusupensaita tuottava taimisto) onnistui todella kivasti!


PS. Äitienpäivä lähestyy. Oikeasti minä toivoisin lahjaksi kunnon lämpökompostoria (siis kaikelle ruuantähteelle mitä pikkulapsiperheessä aina on) tai sitten sellaista oksasilppuria, mutta nyt on niin isot hankkeet menneillään että voisi tulla aika äkäsiä vastauksia jos tosissaan alkaisin lobbaamaan lahjojeni puolesta. Mitä lahjoja olette ostaneet äideillenne ja toivoneet itsellenne? 
Arvaisin että jotain puutarhaan liittyvää ;)

tiistai 6. toukokuuta 2014

Viherhuone- talvipuutarha- orangerie.


Puutarha Ystäväni, anteeksi hiljaisuus. Kevät on aina puutarhureille kiireistä aikaa. Nyt en voi kertoa olleeni maata möyryämässä (täällä on sitäpaitsi satanut luntakin), vaan viime viikot ovat mennet tiukasti nenä kiinni excel-taulukoissa talo-paketteja ja materiaalitoimituksia vertaillessa. Nyt voin sen verran hengähtää että kaupat on tehty ja pian siirrytään suunnitteluhommista tosi hommiin.

Meille tulee passiivikivitalo - ja kiitos passiiviseinien ei energia-alalla työskentelevällä miehelläkään ole enää kitisemistä viherhuoneesta (talvella +5-10) ja sen suurista ikkunoista. Kohta siis piirustukset menee rakennuslupa vaiheeseen ja voin uskoa että se todella toteutuu - viherhuone!

En ole tainnut täällä blogissa asiasta mainittakkaan sillä joka käänteessä tuo minun viherhuoneeni ja talvipuutarhani on ollut tavalla tai toisella uhan alla. Arkkitehti ei suostunut suunnittelemaan sitä talon yhteyteen, talon sisään kosteus-asioiden vuoksi. Kaikenkaikkiaan tänne pohjoiseen ei kovin montaa viherhuonetta lienee rakennettu sillä tietoa löytyi niukanlaisesti. Sitten myöhemmin viherhuone oli uhanalla kustannusten vuoksi. Mutta nyt lopulta näyttää että se on tulossa.

Viherhuone tulee siis erilliseen rakennukseen. Se on noin 15m2 ja siinä on kaksi suurta etelään viettävää ikkunaa, sekä ovi terassille. Viherhuone rakennetaan siis passiivikiviharkoista joten se pysyy lämpimänä talvella pienin kustannuksin.
Siellä on tarkoitus talvehdittaa pelargoni-kokoelmaani (- toistaiseksi vain Mårbacka suostuu talvehtimaan vuodesta toiseen) , sitruunapuu, oliivipuu ja ehä myöhemmin muitakin välimeren kasveja. Keväällä saan siellä esikasvattaa mielinmäärin taimia.

Pikapikaa toivon runsaasti ideoita, kokemuksia ja vinkkejä, mitä vielä kannattee ottaa huomioon viherhuonetta rakentaessa?


PS. Ylempi kuva Oulun kasvitieteellisestä puutarhasta/viherhuoneista jossa käytiin tutustumassa lasten kanssa yhtenä kotipäivänä. Lapset olivat hyvin harmissaan ettei siellä viidakossa ollut yhtään apinaa. Minä (ja varmaan myös ylipuutarhuri) olin sitä mieltä että viisi melko vilkasta ja hulvatonta apinaa siellä juurikin juoksi pitkin käytäviä. Onneksi ei vahinkoja tullut, niin innoissaan olivat lapset!
Ja sitruunat on nyt keittetty vappu-simoiksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...