perjantai 16. elokuuta 2013

Täällä kasvatetaan Onnea ja vadelmia. Här odlas Lycka & hallon.


Tänä vuonna on mahtava vadelma sato! 
Haaveeni "lasten puutarhasta" josta löytyisi lapsille paljon marjoja ja omasta pihasta välipalaa on tänä vuonna toteutunut mitä parhaiten. Lapset kiertelevät vadelmapensaissa ja aina löytyy kypsää satoa. Vadelmat ovat jättiläisisoja verrattuna aiempiin vuosiin. Illalla löytyy vielä kulhollinen vadelmia marjakeittioa varten. Kun työpäivän päätteeksi pysähtyy poimimaan kupillisen kypsiä vadelmia omasta puutarhasta unohtuu kiire.


Olen muutaman kerran jo ehtinyt ihmetellä hurjaa satoa ja suuria marjoja. 
Tänä keväänä en jaksanut suuremmin lannoittaa pensaita - kanankakkaa muutama kourallinen pensaiden juureen. Viime kesänä sen sijaan kannoin lukuisia kannullisia "vaaleanpunaista" lannoitevettä pensaille. Lisäksi kitkin nurmikon pois ja laitoin katekankaan ja katetta. 
En ole varma, mutta olisikohan sillä merkitystä tämän vuoden palkintoon?

Kun syksy tulee ja marjat on poimittu leikkaan vanhat versot pois.

Iloista viikonloppua Puutarha Ystäväni!

tiistai 13. elokuuta 2013

Yksi puutarhani kauneimmista kukkijoista. En av de vackraste i min trädgård.

Mustilanhortensia – Hydrangea paniculata ’Mustila’

Tämän FinE-lajikkeen emopensas on peräisin Mustilan Arboretumista. Kukinto on pysty ja pitsimäinen, sillä vain osa kukista on isoja steriilejä kukkia. Pensas kukkii runsaasti ja pysyy kaunismuotoisena ilman vuosittaista leikkausta. Syksyyn saakka kukkiva iso pensas viihtyy kalkitsemattomassa maassa ja kukkii jopa varjossa.
Korkeus: 250 cm.
Lehdistö: Myöhään keväällä puhkeava, terve lehdistö. Syysväri yleensä keltainen.
Kukinta: Kartiomaiset, muodoltaan syreeniä muistuttavat kukinnot ovat osittain steriilejä. Kukinta alkaa Etelä-Suomessa jo heinä–elokuun vaihteessa, Kainuun korkeudella pari viikkoa myöhemmin.
Kasvupaikka: Aurinko–varjo, tuore, runsasravinteinen, hapan ja hyvin vettä läpäisevä. Pensas kukkii runsaasti jopa varjossa, mutta siimeksessä kukinta on myöhäisempää kuin auringossa.
Vyöhykkeet: I–V.
Taimiväli: 90 cm.
Leikkaus: Vuosittainen leikkaus keväällä tekee kukinnasta runsaan ja kukinnoista suuria. Koska hortensiat versovat niukasti vanhasta puusta, niitä ei pitäisi leikata alas kovin usein.

Tässäpä  googlattua tietoa Mustilan Hortensiasta lähde .
Sillon tällöin on hyvä palailla etsimään tietoa kasveista sillä parhaimmallakaan muistilla ei montaa vuotta muista kaikkia yksityiskohtia mitä olisikin saanut puutarhalta pensasta ostaessa.
Pitääpäs vinkata ystävälleni M'lle että Mustilan Hortensia todella pärjää myös varjoisassa paikassa sillä hänellä on uudella pihallaan vielä varjoisan paikan istutukset tekemättä ja kyseli minulta neuvoa (enkä tietystikkään hoksannut) että mitä kukkivaa voisi laittaa varjoon?

 sunnuntai 11. elokuuta 2013

Keltaiset kesäkurpitsat ja Puutarha filosofiaa. Gula Squash och Trädgårds filosofi.Satoa.
Elokuu on ihmeellinen kuukausi. Ennen se tarkoitti haikeaa kesän päättymistä, energisenä opiskeluiden tai töiden aloitusta. Valmistautumista pitkää pimeää varten. Haasteita ja ponnistuksia. Uusien harrastusten aloittamista.
Tässäkin elokuussa olen aloittanut uudessa työpaikassa. Lapset aloittaneet hoidon. Kaksi aloittaa huomenna koulun/esikoulun. Mutta elokuu ei olekkaan tänä vuonna kesän loppu. 
Puutarha tarjoaa satoaa niin paljon kuin vain ehtisi poimia. Se on kauneimmillaan.
Ihmettelen ja hämmästelen elokuuta.
Ihmettelen miten Puutarha muuttaa ihmistä ja elämisen rytmiä.
Tässä elokuussa olen onnellisempi kuin koskaan aiemmin elämässäni.Skörd.
Augusti har alla dessa år betytt nya uppmaningar, nya start. Slut på sommaren och en blue feeling för det. Plugget, jobbet och nya fritidsintressen har alltid börjats i Augusti. En sakta avsked till sommaren och ett försök att samla energi för den kommande mörka (och kalla) tiden.
Även iår har jag börjat på ett nytt jobb. Barnen har börjat hos dagmamma, imorgon ska två äldsta börja skolan/förskolan. Men det känns annorlunda iår.
Augusti är inte slut på sommaren.
Trädgården erbjuder skörd med full famn. Den är som vackrast.
Jag förundrar Augusti och augusti-trädgården.
Jag förvånas  över hur trädgården kan förandra människan och levnads rytmen.
Iår är jag lyckligare än aldrig förr i Augusti.
 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...