perjantai 24. elokuuta 2012

Dahlioden aikaan. Dahliornas tid.

Dahliornas tid. Dahlioiden aikaan.
 Blombuketten på förlovningsdagen. Kihlajaispäivän kukkakimppu.

Dahlia Ariko (Nelson Garden)
Dahlia Snowflake (Florex)

 Dahlia Ariko


 Dahlia "Gallery La Tour" (Nelson Garden)

Dahlia Zorro

Kukkapenkit ovat täynnä Dahlian nuppuja. Tänä vuonna myöhempään. Nyt muistan miksi keväällä kannattee nähdä kaikki se vaiva. Ne ovat jokainen niin ihania. Ja koti on täynnä mitä ihanampia kukkakimppuja ja kylään saa viedä tuliaiset omasta puutarhasta. Pakkaset pysykää kaukana tänä syksynä!

Blomrabatterna är fulla av Dahlia knoppar. Senare än det var förra sommaren. Men nu kommer jag ihåg igen varför man ska se all möda på våren (mannen påstor att det lukar fortfarande källare i rummet där jag hade alla mina plantor... ). Dessa är ju helt underbara blommor!!!
Och man blir så lycklig över att ha blombuketter överallt i huset och när åker på besök, får man plocka blommorna från den egna trädgården.

Mina fina Trädgårds Vänner, kul att ni har tid och kommentera. Tack för alla ideer och råd!
Ha en fin sensommar helg, hoppas solen skiner!

Ihanat Puutarha Ystäväni, kiitos kommenteista, ideoista ja ohjeista!
Lämmintä loppukesän viikonloppua!

torstai 23. elokuuta 2012

Inspirerande trädgårdar.


Härlig plats att vila och drömma ... [ Min Eden ]

Drömmar går i uppfyllelse. 

Den första trädgårdsbloggen som jag hittade och så småningom förstod att det fanns en hel värld med trädgårdar och inspiration inom bloggvärlden, var Min Eden bloggen snart ett år sedan. I mars skrev jag ett inlägg om inspirerande trädgårdsbloggar : Klicka här, om du vill se....
Men kunde inte nästa drömma om att jag samma år skulle få möjlighet att vandra och beundra trädgården bakom bloggen - och inte minst - träffa och lära känna de härliga människorna som skapat dessa vackra trädgård, Min Eden och Min Gröna Värld .

Båda trädgården deltog i Öppna Trädgårdar (söndag 19.8), så jag och min väninna hoppade i bilen och körde ca 2,5 timme till Jakobstad/Pietarsaari gör att besöka dessa underbara trädgårdar.
Det finns nog inte tillrackligt med ord för att beskriva vilket inspirerande super-kick jag fick av dessa trädgårdar. Jag har ju nästan blivit galen här hemma när jag nu vill gräva, göra nya spännande stigar till barnen, förnya mina rabatter, ha mer buskar osv. oändligt. Det enda som har hållit mig stilla (från att vända upp och ner hela gården) är realiteten att jag har varit ensam hemma hela veckan (mannen är på arbetsresa... kom snart hem, jag räknar timmarna och inte bara för trädgårdens skull) med barnen och att min älskade fina mormor ligger på sjukhuset med svåra komplikationer efter en operation och när jag bara kunnat har jag varit hos henne.

Min Eden
Jag gör ett försök att beskriva Min Eden trädgården men jag måste medge att mina skriftliga talanger räcker nog inte till och att en bild säger med än tusen ord, så att titta i hennes blogg förstår ni tusenfalt bättre hur härlig den är i alla årstider. Jag beundrade den vackra gräsmattan i mitten och hur fint hon hade komposiserat vackra, romantiska rosor, klematis och blommor i rabatterna runt omkring.

  Jag blev förälskad i dessa sten stigar, det prydliga och perfekta förvandlas plötsligt till naturligt och spännande. Vart leder de här....?

Det syns att hon älskar att lägga sten. Hur fint är inte det här? Jag blev tvugnen att fota kanterna bara för att förstå (och minnas!) hur mycket vackrare det blir.

 Massor med härliga blommor i härlig blandning av vitt, rosa, blått och lila.

Vackert blommande rosor mitt i allting. Den här var Astrid Lindgren ros (om hag kommer ihåg rätt?)

Trädgården är full av roliga, vackra, skojiga stilleben. Den här lär nog vara en av de mest kända? Har sett bilden på den här i trädgårdsböcker mfl.


Men det härliga tog inte slut där.... Efter Min Eden åkte vi till:

Min Gröna Värld
Och möttes av en otroligt inspirerande och spännande trädgård. Jag blev såååå förälskad i den! Den här trädgården är så annorlunda alla andra jag besökt, här förstår man vad som menas med trädgårdsrum, här blir man själv också ett barn och får lust att leka, forska, springa, gunga, gömma sig. 
Kort sagt fick jag en helt annan synvinkel på hur trädgårdar kan se ut!
Jag tror att alla vi som vill skapa en trädgård där också barnen njuter, inspireras och får ideér av dessa bilder. Tack Sandra för att ni ville dela med er av allt det fina ni skapat!

 Gungor, lekstuga i en liten skog (omringad av växtlighet - en egen djugel!!) och den slingrande stigen till lekstugan.

En pil koja! Jag blev tvugnen att gå in och känna hur mysigt det var.  Den var så fin -och det bästa, vi har ju en på gång på vår egen gård. Nu såg jag hur man ska fläta ihop pilen för att den skall hålla.

Sandlådan omringad av ormbunkar och andra växter. Det ska jag försöka även hos oss. Lite skugga, och gärna lite blöt sand - det gör att barnen trivs på sandlådan.


En örtagård, stigar och bänkar. Solen sken så ljust att jag måste beklaga färgerna. De ger inte rätt intryck av det intesivt gröna, grönskande, paradislika stället. Plötsligt, från alla barnlekar finner man i en vackraste vacker örtagård. Men jag kan ana att barnen inte kan låta bli att springa i dessa gångar med. Och många gömställen finns det... 

Mysiga ställen att njuta kaffe, solsken, titta på barnens lek. Sandra är super på att skapa mysiga trädgårds rum. Här under träden växer smultron, som barnen älskar..

Trädgårds rum med gunga... Notera de vackra lyktorna...

Och ett planterings bord att vara avis över....

Tack Sandra och Nina med familjen. 
Det var helt underbart att träffa er och få besöka era trädgårdar!
Jag ska fortsätta drömma. Kanske jag får besöka de andra inspirerande trädgårdarna med =)

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Trädgårdsliv. Puutarhaelämää.

Tämän kesän projekti nro 1: Takapihan sanomalehtien päälle perustettu kukkapenkki josta kerroin aiemmin keväällä. Sommaren projekt nro 1: Blomrabatt på baksidan av huset som jag lade på tidningspapper efter att ha blivit less på allt grävände.
Projekti 2: Omenapuiden väliin kaivettu uusi kukkapenkki. Etualalla havuja ja kiviä. Takana hortensiat, pionit ja tuoksuherne köynnös. Projekt nro 2: Mellan prydnads äppelträden grävde jag en ny rabatt med surjordsväxter i en rad, hortensior och pioner samt luktärt i bakre raden.
Cupani.
Mellanmål. Välipalalla.
Välipalalla omat ja naapurin lapset. Hyvä juuri näin. Eipähän tarvitse poimia marjoja pakkaseen. Vitamiinilataus syksyä varten. Egna och grannskapen barn trivs i bärbuskarna. Så var det tänkt också, ingen stress över att behöva plocka bär och frysa. Nu får de vitaminerna direkt. 
Vinbärspaj till trädgårdsvänner. Viinimarjapiirakkaa Puutarha Ystäville.
Utbyte av plantor! En väldig trevlig söndags eftermiddag - Tack alla ni som kom från hela Norra Finland, ända från Kuusamo till Rantsila. Taimenvaihto päivä, Kiitos kaikille teille jotka tulitte, pitkin Pohjois Suomea, aina Kuusamosta Rantsilaan. Tämä oli niin mukava kokemus, suosittelen muillekin!
Här berättas om plantornas egenskaper. Vilka många många nya "skatter" vi alla fick när ve delade med oss! Tässä puutarhurit kertovat taimistaan, miten monia uusia "aarteita" saimmekaan kuin jaoimme taimia!
Kaffe och the´ paus. Kahvi ja jutustelu hetki terassilla. Kahvia saatiin nautiskella moneen otteeseen kun väkiä tuli tiputellen vielä illallakin. Empäs arvannut miten mukava päivä tästä tuli!
Keijunmekko.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...