sunnuntai 1. marraskuuta 2015

8 vinkkiä rinnepihan suunnitteluun. Ideer till terassering av trädgården.


Olemme rakentaneet uuden kotimme "rinteeseen", se ei ole kovin jyrkkä mutta on täällä aavoilla Oulun lakeuksilla kuitenkin saanut rinnetontin nimityksen. Rakennusmääräyksissä talo rakennettiin rinteeseen siten että ensimmäinen kerron on tasassa tien kanssa ja alakerta/kellari on osaksi maan alla. Koska meillä, eikä kovin paljon täällä muuallakaan (kenelläkään) ole ollut vinkkejä rinnepihan rakentamiseen olen etsiskellyt niitä kirjoista ja lehdistä ja listaan nyt alla olevaan, olkaapa samaa mieltä, eri mieltä tai vinkatkaa jos haluatte täydentää! Kaikki ideat otetaan ilolla vastaan :)

Yksi aivan parhaita kirjoja uuden pihan ja puutarhan suunnitteluun on Saila Raution Oman Pihan suunnittelu. Tässä kirjassa on myös oma lukunsa rinnepihojen suunnitteluun, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Tosin tätä juttua kirjoittaessa kirja on hukassa niin en pääse siltä osin tekstiä täydentämään...

1. Aloita pihansuunnittelu jo ennen maatöitä, rinnepihaa ja rinnetaloa varten kaivinkoneet käyvät tontilla lukuisia kertoja ja mitä paremmin pystyt suunnittelemaan "maa-massojen" siirrot edes takaisin, säästät rahaa ja aikaa. Me onnistuimme tässä "semi-hyvin", jotain maan siirtoja olisi voinut vielä optimoida mutta paljon turhaan edestakaisin siirtoa ei tullut. Lisäksi tilasimme alapihalle valmiiksi sorat ja mullat odottamaan kasoihin kun superystävälliset naapurit antoivat kuorma-autojen ajaa heidän pihan läpi. Siinä vaiheessa kun talo+autotalli oli rakennettu meidän oma piha/kulku isoilla koneilla alapihalle meni jo kiinni.

2. Ole jo sunnitteluvaiheessa yhteydessä naapureihin ja  tee yhteistyötä naapureiden kanssa tonttien korkeuserojen suhteen. Pyrkikää suunnittelemaan pihat niin ettei suuria korkeuseroja tule - jottei hulevedet valu naapuriin ja toisinpäin. Tämä oli yksi haastavimmista jutuista sillä selvästikkään Oulun kaupungin arkkitehdit eivät osanneet tässä olla tarkkana ja kiinnittää tarpeeksi huomioita korkeuseroihin ja neuvoa rakentajia. Kun lisäksi jokainen rakentaja perhe rakentaa eri vuonna ei toisilla välttämättä ole suunnitelmia vielä ollenkaan. Jälkikäteen ajateltuna meidän talo olisi kannattanut rakentaa hiukan ylemmäs. Taitavalla pihan suunnittelulla ja maaston muokkauksella saa kuitenkin asioita vielä korjattua siten että tontin rajalle tehdään painanne jonne hulevedet valuu. Tässäkin on kiittäminen taitavia naapureita sekä hyviä kaivinkoneurakoitsijoita.

3. Suunnittele pengerrykset, muurit ja portaat jo maatyövaiheessa. Me käytimme hyväksemme kaikki tontilta löydetyt kivet joilla "lasten piha" rajattiin ja pengerrettiin jo rakennusvaiheessa. Isoja kiviä ei pysty siirtämään edes kaikki kivinkoneet vaan opin että täytyy olla tarpeeksi iso kone suurimpien siirtelyyn. 

4.Miten sitoa rinnettä? Isot kivet sitovat rinnettä, kasvien juuret (jos kaltevuus ei ylitä 1:2), tai rinteeseen upotettavat puiset kehikot (joku sanoi että lavakauluksia voi laittaa maan alle?). Meidän jyrkät rinteet on ratkaistu a) todella isoilla kivillä b) havu-istustuksilla, joiden päällä on 6cm-12cm mustia kivenlohkareita sitomassa maata ympärillä. Jatkossa Havut toivottavasti imevät ohikulkevat hulevedet. c) yksi jyrkkä rinneluiska on tehty pelkästää suodatinkankaan päälle ladotuista 6-12cm kivistä, d) polku jyrkkää rinnettä alas on tehty kivimurkeesta jossa on seassa kivituhkaa jotta se olisi tarpeeksi jämäkkää eikä valuisi hulevesien mukana pois. Ensi kevät näyttää miten nämä kaikki ovat toimineet? 

5. Tukimuurit. Pintamaa korvataan sepelillä ja valetaan anturi. Muurin taakse sepeliä. Tukimuuri kallistetaan rinteessä sisäänpäin. Tulossa tällainen tuonne etupihalle.

6. Istuta kasveja, perennoja ja pikkupensaita jotka sitovat vettä. Istuta tiheään. Viimeisimmässä Garden Illustrated lehdessä lehdessä on juttu etupihan pikku-puista. Englannissa etupihoilla ei ole puita jolloin hulevedet ovat ongelma. yksikin puu auttaa jo asiaa! Meilläkin on etupihalle istutettu yksi koti-puu.


7. Vältä rinnepihalla suuria alueita asfalttia ja laatoitusta jolloin vedet eivät imeydy maahan vaan valuvat hulevesinä pitkin ja poikin. Me olemme ratkaisseet siten että polut ovat kivituhka/sorasta jolloin vesi imeytyy sen läpi. Alapihalle/rinteen alle on tulossa isot alueet laattaa mutta tarkoituksena on että laatoitetut alueet tehdään isoista laatoista ( mahdollisesti valetaan betonista) siten että niiden väliin jää n. 5-10cm aukot jotka täytetään soralla jotta vesi ei jäisi lillumaan laatoitukselle.

8. Vältä nurmikkoa jyrkissä rinteissä ja liuskoissa. Meidän talon reunat ovat jyrkimmällä kaadolla ja niissä ei ole nurmikkoa ollenkaan. Kiviä ja pensaita.

Kivet talteen!
Maatyöt useassa vaiheessa kun myöhemmin soraa ja multaa ei olisi enää saanut roudattua alapihalle!

Rinteen tekemistä isoilla kivillä!Pihatöiden jatkoa seuraavana syksynä kun talon seinät on rapattu!
Portaiden viereen, istustusalueelle ladotaan suodatinkankaan päälle kivenlohkareita jotka eivät "valu alas" lumien mukana.

Sora ja pensaat imevät rinteen alla hulevedet paremmin kuin kivetys.
Rinteeseen istutettiin kääpiövuorimäntyjä...
Piha on vielä melko "kivinen" kun en raaskinut ostaa valmiiksi suuria vuorimäntyjä (havut ovat kalliita!), Mutta kunhan nämä tästä kasvaa vihreä vie voiton!
Jyrkkä liuska jolla pääsee alas esim kottikärryillä on tehty sepelin ja kivituhkan seoksesta.

Tässäpä näitä, meidän ratkaisuja kuvaelmana alusta tähän päivään saakka. Ja kuten kuvista näkyy vielä hommaa riittää. Nyt pimenevät illat, työpäivien jälkeen hiukan hidastavat vaikka intoa olisi. Mukavaa Lokakuuta kaikki Puutarha Ystävät!

Vi har byggt ett sluttningshus och det har medföljt en hel del betänkningar kring trädgården. På en sluttningstomt får man göra markarbete i flera steg (först gräva botten till huset, efteråt fylla på) och då gäller det att vara vaken och ha sina trädgårdsplaneringar i hand. När vi hade byggt huset blev det omöjligt för lastbilar att köra något mer till tomtens nedre del. Vi är så väldigt tacksamma för våra grannar som lät bilarna passera deras gård (tills de började anlägga trädgård). Vi hade jord och grushögar väntande på gården pga det. 
Viktiga saker att tänka på är:
-Hur man binder sluttningarna så att marken inte rinner ner med regnvattnet och smältande snön?
Vi har använt både stenar och buskar som binder marken. På övre gården kommer vi att ha en mindre område med asfalt och stenläggning men för övrigt kommer vi att undvika det, eftersom det förhindar vatten att sugas ner. På senaste Garden Illustrated tyckte man att fler borde ha ett träd  på framgården bla. för att minska mängden dagvatten.
- Vara i kontakt med grannarna för att planera rätt höjd på marknivån vid gränserna.
- Ta vara på stenar som behövs till terassering. Bestämma murar. Ha planeringara färdiga vid markarbeten.
- Undvika gräsmatta i sluttningar.

Har ni fler ide'er och erfarenheter? Berätta så gärna!

Ha en så fin October alla Trägdårdsvänner!

12 kommenttia:

 1. "Hiljaa hyvää tulee" on ihan hyvä sanonta myös pihan rakentamiseen. Havut ovat kalliita, mutta kasvaessaan tosi kauniita ja helppoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekisi mieli ostaa heti ihan kunnon kokoisa mutta onneksi (lompakon lisäksi) on nyt kertynyt sen vertaa kokemusta ja luottoa että enköhän saa nuo pienetkin kasvamaan...

   Ja s

   Poista
  2. ..ne isot havut oli tosiaan viidestäkympistä ylöspäin. Mietin miten kenelläkään voi olla vara ostaa niitä "valmiina "?

   puutarha yhdistyksen pihavierailulla kävimme upeassa pihassa jossa oki 15v ikäisiä havuja. mm vuorinäntyjä. sieltä sain neuvon ostaa niitä runsaasti mutta pikkutaimina.... ehkä nyt saan sitten odottaa 15.. :)

   Poista
 2. Valtava työ, mutta kyllä se aikanaan tulee ilona takaisin. Havut ovat monesti sopivassa paikassa näyttävänpiä kuin perennat tai pensaat. Varmasti teille tulee upea piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin en tykännyt havuista ja ekalle pihalle istutin vain muutaman... sitten tajusin ettei ilman havuja ole talvella mitään kaunista.... koitan jatkossa "upottaa" muutamat havut myös perennapenkkiin...

   Työ ei sinänsä kauhistuta kun siitä nauttii...ja jos kyllästyttää niin pitää aitten antaa itselleen llupaa pitää taukoa. Kun jo niin paljon on istutettu kasvamaan kaikkia viimeistelyjä voi tehdä sitten pikkuhiljaa..

   Poista
 3. Ihanan kivinen piha! Hyvin ootta käyttäny erilaasia kiviä hyäryksi. Kivinen vaikutelma pehemenöö kasvien kasvun myätä, loppujen lopuksi, yllättävän nopiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. .. näistä kivisistä kuvista näyttää että kiveä on tosi paljon. Mietin että mikä homma mulla on jos joku vuosi saan päähäni kaivaa kiviä pois istutusten tieltä.... ??! ei passaa edes ajatella...

   Poista
 4. Rinnepiha on aina haastava, mutta sen monimuotoisuus antaa ihan uusia ulottuvuuksia puutarhalle. Tasamaalle on vaikea saada muodostettua niin erilaisia tiloja ja tunnelmia.
  Hyvin näyttää suunnittelu sujuvan ja toteutuvan. Jatkakaa vaan samaan malliin, niin lopputulos palkitsee. Huippua päästä seuraamaan blogisi kautta pihanne syntyä! Tsemppiä uurastukseen ja jos joku päivä tuntuu panokset loppuvan, katsele jotakin puutarhan valmista kohtaa. Myös kuvat ihan alkuvaiheesta ovat tosi tsemppaavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. .. mukavalta tuntuu kun löytyy innokkaita seuraamaan myös näitä alkuvaiheita. Kiitti hurjasti tsempeistä! Hyviä neuvoja jos into hiipuu... pitää nauttia niistä kohdista jotka ovat valmiina ja sulkea silmät muulta.

   Poista
 5. Rinnepihan perustaminen on valtava urakka, mutta hienoa, että maltoitte panostaa siihen. Istutusvaiheessa haaveilee, kuinka kaikesta kasvaa suurta ja kaunista. Myöhemmin huomaa haikeudella katselevan kuvia, joissa kaikki oli pientä ja siistiä. Ei siis koskaan hyvin :D

  VastaaPoista
 6. Hurjasti olette tehneet pihatöitä! Hyvää joulumieltä sinulle ja iloa ensi vuodelle!

  VastaaPoista
 7. Hei, mistä nuo lohkokivet (nuo nyrkin kokoiset ja hieman isommat) talon rinnereunalla ovat? Tarvitsisin juuri tuon kokoisia pihan perustamisessa. Olen nähnyt vain Ruduksen 2-10kg lohkokiveä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...