keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Puutarha ja terassi-ideoita Kevätmessuilta (3). Ideer till trädgårds och terass från Vårmässan (3).


Kevätmessuilta on vielä jemmassa paljon ihania kuvia ja ideoita.
Täällä vihreässä blogimaailmassa on jo monessa ihanassa blogissa esitelty Kevätmessujen malliparvekkeet, joten otan vapauden ja latailen vaan kuvia tänne ilman suurempia selityksiä. 
Näitä oli ihana ihmetellä -huikeita idearikkaita kokonaisuuksia ja monia hauskoja yksityiskohtia!


Tämä Kotipuutarhan malli terassin "keinu-hylly" taimille ei todennäköisesti toimisi meillä vilkkaiden pikku-viikarien vuoksi - ja näytti joku aikuinenkin messuvieras kokeilevan miten taimet keinuu (!!!).
Todella kekselias ja kiva idea - sillä jokainenhan sen tietää, miten taimille ei enää loppukeväästä millään meinaa saada tarpeeksi ikkunatilaa =)


Kotipuutarhan terassi oli täynnä ideoita puutarhaihmisille, siinä oli väriä ja tekemisen meinikiä!
Hyvä Gardenian Kati, Bloggaaja ystävämme Katin Puutarhasta!


Dekon terassilla kiva idea oli lasihyllyt taimille - ei ainakaan hyllyt varjosta kasveja!


Kotibloggaajien terassilla oli musta paviljonki. Se voisi olla todella upea vehreässä puutarhassa.
Unohdin katsoa mistä noita alla olevan kuvan taimihyllyjä saa.. Tuleva kesä elellään parveke/terassipuutarhurina joten nuo voisivat olla kätevät!


Nyt kun pitää tulla toimeen ilman kasvihuonetta myös nämä Strömsön kasvatus systeemit kiinostaisivat mutta hintaa niillä on mielestäni turhan paljon.
Ehkä tyydyn sellaiseen 19e vihreään muovihylly-systeemiin jossa on muovihuppu vetoketjulla?
Nämä ovat toki tyylikkäitä.


Puutarhan valaistusideaa...


Onnea ja menestystä Suomalaiselle Nuorelle design-väelle. Hienoa kun meiltä löytyy myös innostusta suunnitella uusia juttuja puutarhaan. Olen aivan 100% varma että näitä uusia yrityksiä ja innovaatioita nähdään lisääkin tulevaisuudessa.


Nämä kasviseinät eivät ole pelkästään parvekepuutarhurille - sisätiloissakin onnistuu!
Nyt kukaan ei voi valittaa ettei olisi tarpeeksi tilaa kasvattaa =)


Ja lopuksi - Suomalaista kunttaa!


En usko että kuntta jää pelkäksi muotivillitykseksi. Siinä on oikeasti aitoa kauneutta. Tokihan meillä täällä pohjoisessa metsää riittää ja saa varvikkoa tallata vaikka joka päivä, ei sen vuoksi tarvitse metsäpuutarhaa rakentaa... Mutta... 
Tämän varakodin pikku pihaa rajaa pieni kaistale metsää, kunttaa ja kiviä. Lapset leikkivät siinä mielummin kuin tylsällä nurmikolla. Pelkästään kivien ja kantojen yli hyppiminen on hauskaa. Ja metsätilkun katseleminen rauhoittaa mieltä (vaikka se on aivan mini-mini kokoinen). Parasta on että kuntta on aina vihreää, kun taas nurmikko tälläkin hetkellä tylsän kuolleen harmaata.

Joten perjantaina minä lähden sitten uudelle tontille merkkaamaan niitä puita ja metsäpuutarhaa ennenkuin moottorisaha alkaa hurisemaan.

Hauskaa loppuviikkoa Puutarha Ystävät!
Ha en så rolig slut på veckan mina trädgårdsvänner! 

PS. Metsäpuutarhasta on juurikin tullut uusi kirja Kirja arvosteluun pääsee tästä!
"Suomalainen metsäpuutarha" , Ella Räty. 
Jäi harmittamaan kun en ostanut sitä tarjouksesta messuilta. Jos joku hoksaa mistä sitä saa halvemmalla niin vinkatkaapas =)

PPS. Valtaisan roskapostihyökkäyksen vuoksi olen nyt joutunut estämään anonyyminä kommentoimisen. Pahoittelut, muutan asetuksia myöhemmin jos vaan saan asian tällälailla kuntoon. 

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kasvihuonemietiskelyjä messuilla (3). Växthusfunderingar på mässan (3).


Kasvihuone olisi haaveissa...
Ja olen erittäin tyytyväinen palveluun jota sain kasvihuone-esittelyissä. Moni asia selkiintyi ja sain todella asiantuntija neuvoja. Kuten olen jo aiemmin pohtinut täällä blogissakin (kiitos teille kaikista hyvistä kommenteista asiaan liittyen), mietin tekisinkö kennomuovista vai lasisen?
Koko alkaa hahmottua siihen 15-20 neliön väliin (ei ole toisen puoliskon siunausta vielä asialle). Kasvihuoneen koko, malli olisi hyvä tietää jo ennen kesää vaikka kasvihuoneen hankkiminen siirtyisi useamman vuoden päähän, sillä kesäkuussa tulee maatyökoneet ja samoin tein ja samoilla rahoilla saadaan sitten kasvihuoneellekin pohja.
 

Kasvihuoneen pohjustukseen sain seuraavanlaiset ohjeet (voitte lisätä mielellään omat kokemuksenne- kaikki otetaan mielihyvin vastaan!!!) :
Maasta kaivetaan kuntta/multa/pehmeä maa pois. 
Hiekkaa kaavitaan noin - 30cm jonka alle laitetaan Finnfoam eriste (routa ei keväällä kylmetä kasvihuonetta kun se on eristetty). Finnfoam laitetaan siten  että se tulee vähintään 30cm ulkoseinien ulkopuolelle. 
Eristeen päälle hiekkaa/soramursketta.
Kasvihuoneen asennus joko muuratun tai metallisen sokkelin päälle.


Lasi vai kenno - tässä sitä taas ollaan!?

Muovikenno:
 - eristää lämpöä myyjien mukaan noin 50% paremmin.
- pidentää kasvukautta alku ja loppukesästä (V-vyöhykkeen hallayöt!!)
- Iskunkestävä (eräät nimeltämainitsemattomat pelaavat puutarhassani golfia, salaa).
- Hajottaa valon, kasvit ei pala.

Lasi:
- Kaunis katsella, kauniit näkymät sisältäpäin puutarhaan..
- Kesällä lasin eristävyydellä ei ole merkitystä koska ei ole pakkasia.
- Hinta sama kuin muovihuoneessa.
- Helpompi pitää puhtaana (muovikennot menevät lopulta sisältä vihreiksi)
- Hallaöiksi lämmityspuhallin? Hallaharso?

Näitä siellä keskustellessa myyjä ehdotti että minulle tilattaisiin kenno-kasvihuone jonka etuosan vaihtaisin lasiin - saisin hyvin eristävän kasvihuoneen jonka etuosassa voisin istuskella ja katsella muuta puutarhaa... Hmmm... Mitäs olette tästä mieltä?
 
 

Lisäksi messuilla oli useita lasisia kesähuoneita... 


ihania nämäkin!

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Messuideoita Lasten puutarhaan (nro 2). Ideer till Barnens trädgård från mässan nr 2.Leikkimökki on Kannustalon, Onneli ja Anneli- leikkimökki. Tämä istustuspöytä mahtanee kelvata myös isommille lapsille - se on siis koottu kolmesta lavasta ja jopa laatikot on siihen rakennettu. Kätevä!


Istustuslaatikot ovat siitä käteviä lasten puutarhassa ettei niihin ihan vanhingossa juosta päin ja pahki ja päältä. Pallot ja pyörätkään eivät noin vain sujahda keskelle kasvimaata.
Lasten puutarhassa oli maalattuja kiviä - siinäpä hauskaa tekemistä kesäpäiville! Meillä on ollut joskus maalauspäiviä lasten kanssa mutta ollaan maalttu peiteväreillä kun ne lähtee paremmin vaatteista pois. Ja kivet on aseteltu pitkin putarhaa mutta pikkuhiljaa räikeät upeat väriyhdistelmät ovat haalistuneet sateiden mukaana pois, eivätkä kivet enää ole pompanneet silmään.


Ei lapsille vaan kanoille- meillä on toiveena lasten kanssa saada oma pikku kanala pihalle, mutta yksi tärkeä perheenjäsen on vielä ajatusta vastaan.


Tämmöinen pikkupöytä on kätevä lapsille. Isoilla tuoleilla ne keikkuu ja roikkuu ja mehut kaatuu. Jos maa ei ole ihan tasaista ulkotuolit voivat olla jopa turhan kiikkeriä ja vaarallisia. Ostin jo vastaavanlaisen kesäksi kun käytiin Ikealla. Tämä on Strömsö merkkiä (löytyy rauta-kaupoista). Hyvän värinen- pitänee se omakin maalata kuultoharmaaksi.
Tämä on minusta ihastuttava! Ei vie suurta tilaa...


Ei ehkä uskoisi mutta lapset jaksavat yllättävän kauan leikkiä näillä puuhevosilla - kunhan heppa on tarpeeksi korkea niin riittää haastetta kiipeämisen kanssa!


Hauska, mielenkiintoinen pihakokonaisuus jossa oli otettu myös lapset huomioon: Kiipeilyseinä jonka alla hiekkalaatikko. Tömps! Pehmeä lasku.


Tässä voi äiti köllötellä lukemassa kun lapset leikkii... 


Tälläisessa voisi tehdä muurinpohjalättyjä. Meillä ainakin jo odotellaan kesää ja lättykautta. Lapset hakee metsästä mustikoita lätyn väliin.


Tämän esittelytilan seinällä olevasta mustasta pyörätelineestä haaveilen - en pyyhetelineenä vaan ihan oikeasti pyörille. Nyt kun niitä alkaa olla joka kokoa ja sorttia ja määrä lähentelee seitsämää (yksi pikkupoikien pyörä, apurattaineen vielä puuttuu kaksosille) niin olisi varmaan jo aika hankkia pyörille vähän järjestystä!


Meillä ainakin rakastetaan näitä puutarha-eläimiä. Keraamiikkakania on kierrätetty ympäri pihaa ja se on löytynyt milloin mistäkin asetelmasta. Siinä leikissä on irronnut korvat ja jalat. Enkelikin on nyt tuhansina palasina. Nämä patsaat on valettu betoniin - ei kanneltavia eikä ehkä myöskään niin rikki meneviä. Upeita minun mielestä!


Taiteilija on Juha Pykäläinen, Ahvenanmaalta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...