torstai 1. tammikuuta 2015

Uutta Puutarhavuotta suunnittelemaan...!!! Planeringar för det nya Trädgårds året!Puutarhamatkailua, Trädgårdsresor


Puutarhamatkailuun ideoita  löytyy tuolta linkistä (joka on myös blogin oikeassa palkissa). Jos menneen vuoden aikana olet kirjoittanut blogissasi puutarhavierailuista Suomessa tai ulkomailla niin linkitä ihmeessä blogitekstisi linkki-kokoelmaan. Olen mainostanut sitä myös facebookin https://www.facebook.com/groups /707141946042984/  "Puutarhamatkailu - Garden travel Finland" ryhmässä,joka on julkinen ryhmä (käykää liittymässä jos kiinostaa) joten kiva jos saadaan kokoelmaa kartoitettua. Eikä ollenkaan haittaa jos on samasta kohteesta kaksi tarinaa. Puutarhat on niin erin näköisiä riippuen mihin aikaan keväästä, kesästä tai syksytä käy. Ja samana päivänäkin kaksi puutarha bloggaajaa onnistuu kuvaamaan ja kuvailemaan asioita eri näkökulmista (ajatelkaapa vaikka kaikkia puutarhamessu kuulumisia, ei kahta samanlaista tarinaa!).

Puutarhamessuista puheenollen....
Tänä vuonna tahtoisin päästä johonkin näistä:

Chelsea Flower show Lontoossa 19-23.5.2015
 https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show

Tukholman Puutarhamessut 26-29.3.2015
http://www.nordiskatradgardar.se/

Kevät Puutarhamessut Helsingissä samana viikonloppuna 26-29.3.2015
http://www.messukeskus.com/Sites2/Kevatmessut2015

Türin puutarhamarkkinat, risteilymatka 14.5. ja 15.5.2015 http://www.matkapojat.fi/teemamatkat/puutarhamatkat/trin-kukka--ja-puutarhamarkkinat-1 

 Milllaisia puutarha suunnitelmia teillä on tulevalle vuodelle? Onko jollakulla jo ideaa Puutarha Bloggaajien tapaamisesta? Mitä suunnittelitte viime vuonna ketkä pääsitte?


Upeaa Puutarha Vuotta 2015!!

keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Puutarhavuosi 2014 Trädgårdsåret


Takana on niin täysi, vaiherikas, upea ja rankka vuosi. Vaikkakin blogiin olen kirjoittanut aiempaa vähemmän on puutarhassa - nimittäin uudessa puutarhassa tapahtunut jo merkittäviä ensimmäisiä askelia. Vuosi alkoi vanhassa kodissamme, hyvästelin lumen alla olevan puutarhan. Muutimme varakotiin jonne Rakkaani osti keltaisia sitruunia kasvavan sitruunapuun, minulle lohdutukseksi kun menetin entisen puutarhan. Tunnustettakoon että meistä se kuitenkin oli hän joka aina silloin tällöin oli kävellyt vanhan pihamme ohi ja haikaillut ja kaipaillut entistä.

Vilken otrolig år vi har bakom oss. Mycket har hänt, mycket arbete har det krävts men slutligen det har varit så helt enkelt ett super bra år! Även i trädgpården har det hänt mycket- nämligen den nya trädgården har anlagts -till slut ;) 
Året började med att säga farväl till den gamla trädgården som låg i vila under snön. Maken köpte en citrusträd till mig som fick lämna trädgården.


Helsingissä kävin puutarhamessuilla ja hankin pelkuun pistokkaita jotka onnistuivat ihan hyvin.
På våren besökte jag vårmässan och köpte pelargonie sticklingar.Maaliskuussa kylvettiin lasten kanssa tämän pienen varakodin kaikki ikkunalaudat täyteen. Mainittakoon että terasilla tomaattisato oli runsas kiitos superlämpimän kesän, mutta jouduin kuitenkin ottamaan suurimman osan tomaateista sisään puoliraakoina. Dahliat eivät menestyneet ruukuissa yhtä hyvin kuin aiemmin maassa.

Tillsammans med barnen sådde vi en massa och på sommaren anlade en balkong trådgård i krukor.
Kesäkuussa tehtiin maatyöt uutta puutarhaa (ja kotia) varten. Edelleenkin olen niin onnellinen että jätimme osalle tontista metsäpuutarhaa.
I juni började mark-arbetet på tomten. Vi lämnade en hel del skog, en skogsträdgård som jag älskar redan nu...


2014 kesäkuussa satoi lunta ja kurkut jäätyivät. Mutta sitten tulikin lämpimin kesä jonka muistan. Terassiviljelyt onnistuivat, joskin ei niin hyvin kuin jos olisi maassa. Ehkä olisi pitänyt jaksaa kastella vielä enemmän...?
Före midsommar snöade så att alla gurkor frös bort. Men det följde en varm och härlig sommar.


Afrikan sininen lilja ja Datura viihtyivät lämpimänä kesänä. Toivotaan että talvetus onnistuu.
Afrikas blå lilja och Daturan blommade underbart, hoppas övervintringen lyckas och de får blomma nästa sommar igen.

Datura kukki reippaasti koko kesän ja kasvoi monta metriä vaikka pelkäsin aluksi etten saisi ensimmäisenä kesänä kukkia ollenkaan...
Daturan blommade vackert redan första sommaren...Odotellessa (malttamattomana) että pääsisin tontille jo tekemään puutarhaa ostin taimia mm. Japanin marjakuusen ja silpoin niistä pistokkaita. Suunnittelin puutarhaa ja kävin jatkuvaa diskussiota siitä että haluan mullat ja maatyöt tehtyä jo tämän vuoden puolella. Lisäksi kävin puutarha-alesta ostamassa lukuisia omenapuita ja muita puita raksalle odottelemaan  istutusta...
På väntan av att få börja med den nya trädgården köpte jag växter och klippte massor med sticklingar från dem...Finally... Pääsimme kompromissiin että tontille laitetaan mullat puoleen pihaan. Koko piha alue muotoiltiin mutta loput mullat päästään levittämään vasta kun talo on rapattu. Yksi vuoden kohokohtia on ehdottomasti tämä maa-työpäivä! Olin aivan eufoorinen...
Ei pelkästään sen vuoksi että sain jo tänä syksynä ostetut kasvit, puut ja pensaat maahan (muuten olisin kaivanut valeistutuksen) vaan myös siitä että kun kevät tulee, pääsen heti samana päivänä kun maa sulaa puutarhahommiin. Jess!!
Finally kom vi överens om att göra markarbeten och anlagga hälften av trädgården. Det var säkert året bästa dag!!!Inte enbart för att jag kunde plantera alla träd och buskar jag köpt på rea utan också för att nu är trädgården färdig att starta direkt på våren när det börjar bli varmt.


 Talon varjoisaan rinteeseen rakennettiin kivikkoa.
Det blev stenträdgård till den skuggiga delen av tomten.


Omenapuutarha istutettu juuri ennenkuin maa jäätyi... Onhan tämä ollut mieletön vuosi. Talo on noussut pystyyn, kiitollisena siitä että sen suhteen ei mitään yllätyksiä ole ollut vaan kaikki on sujunut suunnitelmien ja aikataulujen mukaan. Ja vaikka amatöörirakentajia kun ollaan mitään kämmejä ole tullut, paremmin on projekti sujunut kuin ikinä voitiin kuvitella. Työtä on ihan julmetusti, pikkuhiljaa alkaa uuvuttaa ja toivoisi jo että raksa-aika saataisiin päätökseen. Taatusi on yksi meidän elämämme työntäyteisimpiä vuosia...
Året har varit fullt med arbete. Jag är så tacksam över att byggandet har gått så smidigt och utan några förseningar och större problem. Som amatör byggare hade jag förväntat mig att någonting skulle gå åt skogen eller att vi inte kan hålla tidsplanen. Lyckligtvis har allt gått bra. Fortfarande är finns det mycket att göra, men på våren ska vi flytta in. Det har visserligen varit varit vårt livs arbetsammaste år.


Talvipuutarhaa. Omenapuut törröttävät pieninä tikkuina. Tästä se lähtee...
Tervetuloa uusi Puutarhavuosi 2015! Odotan sinua enemmän kuin innokkaana =)
Puutarha Ystävilleni toivon upeaa, vehreää ja kukkivaa tulevaa vuotta, ihastuttavia puutarha-retkiä ja hetkiä. Lämpimät kiitokset kaikista ideoista puutarhan suunnitteluun, olette ihan korvaamattomia! Kiitokset aina niin kannustavista kommenteista, tässä projektissa ne on luettu ja otettu vastaan suurella lämmöllä.

Vinterträdgården. Äppelträden år tunna pinnar än så länge. Men här börjar det...
Välkommen nya Trädgårdsåret 2015! 
Till Alla Trädgårdsvänner önskar jag en grönskande, blommande och spännande Trädgårds år men många fina utflykter o njutningsfulla stunder i egna och andras trädgårdar. Många varma tack för alla tips, ideer och fina kommentarer under året.  

Ps. Haastan kaikki Puutarha Ystävät kirjoittamaan kuluneesta Puutarha vuodesta, olisi niin mukava lukea millainen vuosi teillä on ollut... Alla Trädgårds Vänner, jag utmanar er alla att skriva hur era trdägårds år ha varit, det skulle vara trevligt att höra!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...