lauantai 1. marraskuuta 2014

Upeita kasviyhdistelmiä... Underbara perennkompositioner..

Chelsea 2014
Kuvan alkuperä täältä. 
Kerrottakoon että uuden kotimme ilme on moderni kivitalo, en silti osaa ajatella itselleni mitään pelkistettyä puutarhaa, no way! Melkeen suren kaikkia kivi-havu-puutarhoja jotka ovat loppujen lopuksi aika elottoman näköisiä (toki yritän opetella kasvattamaan enemmän havuja jotta vihreyttä olisi myös talvella, mutta pää-asiassa muiden kasvien seassa). 

Puutarhan toimintoja suunnittelin pitkään ja nyt kaivinkone on käynyt aloittamassa "työt". Aloittamassa, sillä homma jatkuu vasta kun talonrappaus on tehty. Kuvassa näkyy hyvin tuo minun ja miehen kompromissi =)

Suuret linjat on tehty, tulee potager (keittiöpuutarha jossa on marjapensaita, mansikkamaa, porkkanaa yms. ja seassa kukkia) joka on rajattu pensas/kukka-aidalla, perennapenkillä. Metsäpuutarha on jätetty ja sitä muokkailen vuosien mittaan, nyt se saa varmaankin olla jonkin aikaa ihan rauhassa. Ruusutarha tulee ja terasseja ja kivipatio rakennusten väliin johon toiveissa kasvatella ruukkupuutarhaa pelakuita, oliivipuita, sitruunapuuta (talvetus viherhuoneessa, kuvassa rakennus vasemmalla). Omenatarhaa on istutettu alapihan keinu/trampoliini alueen reunoille, yksi kääpiö-omppupuu on keskellä potageria sillä se vaatii kastelua niin tuleepahan kasteltua muiden ohessa.


Tämä "puutarhakuva" otettu joku syksyinen päivä metsän reunasta "trampoliinin paikoilta". Kivien toiselle puolelle olen istuttellut mustikkapensaita niin että lastenpihalla riittää "naposteltavaa. Trampoliinin  oikealle puolelle tulee myös vadelmapensas-aita (kaivinkone kaivoi syvän kuopan ja laitoin sen pohjalle juuriesteen mutta en ole jaksanut kottikärryhommalla täyttää kuoppaa...vielä!).
Jos oikein tarkkaan katsoo kuvaa potagerista näkee "ääriviivat" joihin tulee käytävät jotka helpottaa potagerissa. Niitä jo aloin kaivamaan mutta kun maa jäätyi niin loppui sekin homma.
Potager rajautuu tuolla oikealla nurmikkoon ja sinne olen istuttanut pioneja, ruusupensaita ja noita keijunkukkia joita on myös tuossa ylimmässä kuvassa jonka löysin pinterestin kautta.

Ehkä ihan turhaa nolostelen romantiikan ja runsauden kaipuuta..? Tuo kuva on 2014 Chelsea Flower showsta eikähän siellä mitään mummoilla vaan näytetään suuntaa puutarhan trendeille...

Rauhallista, lempeää iltaa. Tänään olen muistellut Rakkaita poismenneitä ja mielessä soinut:

 


Cuulas- Valoon kulkiessa itkin. Kiitos ihanista muistoista.
..Mietin jäikö jotain sanomatta
kuinka sen nyt kertoisin...

13 kommenttia:

 1. Ihailen selkeitä suunnitelmiasi.
  Olet jo talon rakennusvaiheessa suunnitellut pihan noin jämäkästi...juuriesteineen kaikkineen.
  Tuo ylin kuva kuvaa ilmeisesti sinun tulevien kukkapenkkien tunnelmia. Se on hempeän kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, pinterestiin olen kerännyt "lempikasveja", ja tuossa huikeassa Chelsea F.S. kuvassa tajusin että oli juuri niitä mitä olin jo istutellut... KOmpositio kaikkinensa ei taida olla yhtä taidokas kun Chelseassa mutta oikeastaan olin hyvillään siitä että vaikka moderniin pihaan tulee runsas puutarha, se ei oikeastaan ole yhtään "vanhanaikaista" vaan nimenomaan trendikästä...
   Any way, itsellehän me kotia rakennetaan, omassa puutarhassa kuljetaan joten mehän se päätämme minkä tyylinen se on. Mutta tuli kuitenkin mieleen että moderneissa taloissa on yleensä melko minimalistinen puutarha...
   Puutarhaa aloin suunnittelemaan jo ennenkuin arkkitehti ehti piirtää taloa ;) JOten hyvissä ajoin on aloitettu...

   Poista
 2. Kävin ihailemassa Pinterest-linkissä runsaudensarvia ja näen jo silmissäni, miten loistava puutarha tuosta on tulossa. Loka-marraskuu on kyllä parasta aikaa suunnitelmille. Ymmärrän, miten on vaikeaa valita ja päättää. Uskomattoman paljon olet jo saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinterestissä on kyllä ihan huikean paljon puutarhakuvia, niitä katsellessa saisi helposti illlan vierähtämään...

   Poista
 3. Ihailtavaa työskentelyä, ei ole ihan yksinkertaista hahmotella puutarhaa rakennusprojektin kyljessä.

  VastaaPoista
 4. Näyttää hyvältä jo nyt, vihreyttä odotellen;)

  VastaaPoista
 5. Hienolta kuulostaa suunnitelmasi! Löytyy kaikki se, mitä minäkin haluaisin uuteen puutarhaan:) Tosi kaunis yhdistelmä tuossa kuvassa, upeat värit sopusoinnussa keskenään.

  VastaaPoista
 6. Siellähän se potager on jo aluillaan. Hienolta näyttää. Voimia sinulle! Paljon on vielä tehtävää;)

  VastaaPoista
 7. Varmasti mukava rakentaa jotain uutta alusta asti! Mukava seurata miten puutarhasi alkaa viheriöimään. Nyt talvella levähdetään ja tehdään mielikuvia! Hyvää talvea sinulle ja kodillesi!

  VastaaPoista
 8. Ei tässä auta kuin odottaa näkymiä "valmiista" pihasta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty :)

  VastaaPoista
 9. Unohdin sanoa että ylimmässä kuvassa on kauniit harmoniset värit.

  VastaaPoista
 10. Oi että, mulla on ihan mennyt ohi että teillä rakennetaan! :) Olen viimeaikoina seurannut lähinnä rakennusblogeja ja puutarhablogit on jääneet vähemmälle. Meillä olisi tarkoitus alkaa rakentaminen ensi keväänä. :) Hieno talo teille tulossa! Täytyykin alkaa seuraamaan tätä sun blogia tarkemmin, saan pihan perustamisvinkkejäkin täältä! :D

  VastaaPoista
 11. Kiitos kaikista ihanista kommenteista...
  Blogissa on ollut hiljaista sillä arki on nyt totisesti työntäyteistä, kodin arjen yksin-pyörityksen lisäksi on kaikenlaista kivaa mutta työllistävää raksapuuhaa, valintoja ja selvittämistä. Huomenna lähden pikkupoikien kanssa "keittiö-ostoksille"... Toivottavasti päästään keväällä muuttamaan uuteen kotiin niin pääsen taas jatkamaan puutarhasuunnitelmien kanssa ja kylvämään perennoja uuteen viherhuoneeseen.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...