maanantai 12. toukokuuta 2014

Iloinen yllätys! Vilken trevlig överraskning!


Olen ollut niin "pihalla" kaikesta puutarha ja blogimaailmasta että tällainen s-posti oli mennyt kokonaan ohi, nyt sen huomasin:

Onneksi olkoon!
Sinun blogisi on valittu Naisten haku -yhteisön keväiselle listaukselle Suomen parhaista puutarhablogeista.
Listaan valittiin vain 10 suomalaista blogia, minkä vuoksi voit olla ylpeä saavutuksestasi. Tuhannesti onnea!
Tarkasta koko listaus täältä:

http://naistenhaku.fi/blogi/klingel/top-10-puutarhablogit

Tämä oli niin hauska yllätys että sen kunniaksi pitää juoda tänään kakkukahvit vaikka ollaan koko viikonloppu herkuteltu jo äitienpäivien merkeissä. Listalta löytyy myös monta muuta tuttua blogia sekä muutama uusi tuttavuus, käykääpäs kurkistamassa!


Vilken överraskning - jag har haft så bråttom med de sista detaljerna med husets ritningar att jag inte hunnit till bloggvärlden ordentligt. Fick mejl om att min blogg är med i en Top-Ten-Lista, länken nedan: http://naistenhaku.fi/blogi/klingel/top-10-puutarhablogit 
Det får bli tårta idag -trots att morsdagen firades igår med smörgåstårta, princesstårta (i riktig svensk stil) och barnens småkakor. 
Titta in på listan, ni hittar många bekanta bloggare samt kankse några nya!
Ha en så fin dag!

Ps. Suklaakakun ohje/ Chokladkakans resept:
http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/2013/05/orvokkeja-ja-suklaakakkua-penseer-och.html

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Kotipuiden istutus suunnitelmaa.. Funderingar över planteringa av träd...
Päivä jolloin kaivinkone saapuu tontille lähestyy liian nopeaa. Puutarha-suunnitelma etenee mutta en ole vielä saanut siihen kenenkään ammattilaisen kommentteja. Laitan sen tänne teille kommentoitavaksi joku päivä jahka ehdin (kiitos tähän asti viisaista kommenteista ja neuvoista, olen suuresti kiitollinen).

Lisäksi talo-piirustukset ovat menossa rakennuslupaa varten eteenpäin ja niitä on vielä tutkittu. Onneksi arkkitehtimme on ihan huikea- sen lisäksi että haasteita on ratkaistu ja pieniä muutoksia tehty - on työ niin tarkkaa ja hyvää jälkeä ettei mitään suurempia muutoksia enää ole tullut. Viherhuoneeseen tulee yksi ikkuna avattavana - tuuletus mahdollisuus.

Puutarhasuunnitelmaa varten olen aiemmasta puutarhasta opppinut että puiden istutuskuopat olisi mielekkäintä vääntää koneilla. Yhden omenapuun syvää istutuskuoppaa saa hiekka-kivi-maassa kaivaa päivän. Niinpä olen kartoittanut mitä puita haluan ja minne. Kaivinkone saa kaivaa1m syvät kuopat valmiiksi. On pitänyt tarkitsella mitkä puut kasvavat V-vyöhykkeellä ja muutamaa varjossa kasvaakin puuta on pitännyt miettiä..

Kertokaa mitkä ovat teidän mielestänne ihanimmat koti-puut?
Alla on omia muistiinpanoja, lisää varmaan tulee tänne blogiin (suokaa anteeksi että käytän tätä myös muistiinpanovälineenä).

http://www.viherpiha.fi/jutut/puu-joka-pihalle-tammi-kuningaspuun-voimaa

Tammi - sitkeyden ja lujuuden vertauskuva. Kasvaa ikivanhaksi, jopa tuhat vuotiaaksi. Meille kotipuuksi?

Pihapuuna tammi on pitkäikäinen ja olemukseltaan suojeleva. Myrsky ei sitä helpolla kaada, sillä puulla on laaja ja syvä juuristo, jonka kasvattamiseen se panostaa heti siemenen idettyä. Jo kämmenen kokoisen tammen juuristo ulottuu kolme kertaa syvemmälle kuin pikkutaimella on korkeutta.
Vanhan tammen paalujuuri voi yltää kymmenen metrin syvyyteen. Sivujuuretkin ovat voimakkaat ja vanhoilla puilla toisinaan näkyvissä rungon lähellä. Lehdoissa ne ovat usein kauniin sammalen peittämiä.
Avoimella paikalla tammesta tulee leveä-latvuksinen. Puun majesteettinen profiili pääsee parhaiten esiin talvella, kun lumi kerrostuu vaakasuoraan kasvaville oksille. Vanha tammi herättää kunnioitusta, se on puiden kuningas.
Tammen nuoret lehdet ovat hallanarkoja, ja puu tuntuu sen tietävän. Se viivyttelee lehteen puhkeamista usein kesäkuun puolella. Jos lehdet paleltuvat keväthalloissa, tammi kasvattaa yleensä uudet lehdet.

Menestymisvyöhyke: IV-VI
Korkeus: 10-20m
Ikä:  Laji on pitkäikäinen, se voi elää jopa 1.000-vuotiaaksi. Se on myös sitkeyden ja lujuuden vertauskuva. Tosin Suomessa kasvaa noin 250vuotiaaksi.
Kasvupaikka: Aurinko, tuore, runsasravinteinen. Valon tarve lisääntyy iän myötä.

Millaisia kokemuksia teillä on Tammesta puutarhassa? Millaista paikkaa suosittelette?
Hyvää Äitienpäivän iltaa!

PS. Sain lahjaksi minikasvihuoneen tuonne pihalle... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...