maanantai 11. huhtikuuta 2016

Etupihan suunnittelua, puolivarjon pensaat. Blommande buskar till skugga?


Nyt vain listaan tänne itselleni muistiin puolivarjon ja varjon pensaita. Meidän etupiha on todella pieni kun talo on melkein kiinni tiessä (noh, aurinkoista takapihaa on sitten senkin edestä). Mitäs vinkkejä teillä olisi pienen sisääntulopihan kaunistukseksi?
Mitä kokemuksia seuraavista pensaista (ei aidaksi vaan yksittäin)?LONICERA TATARICA 'POUTAPILVI' pilvikuusama - myös varjoon. Kasvaa 2,5m.
LONICERA TATARICA 'ROSEA' rusokuusama Aurinko- puolivarjo. 2,5m.
LONICERA X BELLA 'SAKURA' FINE sirokuusama
Kukat ovat kaksivärisiä, hennon vaaleanpunaisia ja valkoisia. Aurinko-Puolivarjo. 5vuotiaana 1,5m.PHILADELPHUS LEWISII 'TÄHTISILMÄ' FINE loistojasmike. Aurinko-Puolivarjo. 120cm.

PHYSOCARPUS OPULIFOLIUS 'DIABOLO' purppuraheisiangervo. Käy varjoon mutta kaunein aurinkoisella paikalla.

RIBES ALPINUM taikinamarja - Aurimgosta varjoon. Tästä saisi kivoja muotoonleikattuja pensaita etupihalle?!

 SYMPHORICARPOS ALBUS valkolumimarja. Käy myös varjoon - mutta periaatteessa vain IV-vyöhykkeelle asti,

 uussyrMoskovan Kaunotar Kuva: Hongiston taimisto

SYRINGA 'SCHÖNE VON MOSKAU' Jalosyreeni... ei ole vielä tietoa miten Moscowan kaunotar viihtyy V-vyöhykkeellä (??) mutta se on mulla toivelistalla pikkupuuna (pensaana ehkä olisi varmempi). Syreenit menestyvät myös puolivarjossa mutta kukkivatkohan ollenkaan? Ovatkohan ollenkaan järkevää istuttaa puolivarjoon???

VIBURNUM LENTAGO 'JENKKI' FINE kiiltoheisi- myös varjoon. Ei vaan kuulosta kovin hyvältä jos sisääntulon kukat tuoksuvat voimakkaasti ja tympeältä?

HYDRANGEA PANICULATA 'MUSTILA' FINE mustilanhortensi. Aurinko-Puolivarjo.
Tiedäppä miksi olen pitänyt hortensiota varjonpuolen pensaana mutta ovat näköjään puolivarjossa kasvavavia. Samanlai kuin syreenit. Olisivatko kuitenkin varmempia kukkijoita.


Rhododendron 'Raisa' RAISA ALPPIRUUSU FinE Rhodot kasvavat puoli-varjossa-varjoisassa. Näistä pitäisi osata valita etupihalle "varmoja" kasvavia niin etteivät ne ole sitten vuosien mittaan harvoja ja kärsivän näköisiä. Raisalla on ihanan tumman violetinpinkit kukat. Se olisi siitä kaunis mutta vyöhykkeelle III saakka. Pohjoisessa kestävät lajit näyttävät kasvavat 2m joten ovat turhan korkeita jos oikeasti niin isoiksi kasvaisivat. Alla Tahvosten taimiston kuva Raisasta.

 Lisäksi löytyy Angervot, tuoksuvadelmatkin käyvät puolivarjoon mutta ei kiitos etupihan puolelle!Sen sijaan pitkän talven varalle etupihallekin olisi kiva saada muutama korkeampi havupensas antamaan vehreyttä. Etupihan nurkalle on istuttetu yksi Sembramänty joten enemmän niin korkeaksi kasvavia puita ei voi hankkia.

THUJA OCCIDENTALIS 'HOLMSTRUP' kartiotuijaIV-vyöhykkeelle saakka. Tosin Smaragd-lajikkeesta sanotaan että se on III-vyöhykkeelle saakka ja sitä on meidän leveysasteilla joka toisessa pihassa. Viihtyy varjossa. Kasvaa 10m (?). Eikö näitä voi leikata ja pitää "aisoissa"?

THUJA OCCIDENTALIS 'DANICA' pallotuija. Varjoon. 50x50. Saman kokoiseksi kasvaa myös "Little Giant" mutta se on vihreämpi. Nämä ovat kauniita syksyllä ja keväällä mutta talvella kyllä jäävät lumikinosten alle piiloon.

  Kuva: Tahvoset

Picea glauca 'Zuckerhut' ZUCKERHUT KARTIOVALKOKUUSI tässä olisi kartiovalkokuusi melkein meidän vyöhykkeille (I-IV), kokoa tällä pienokaisella tulee vain 1m (10vuotiaana). Käy Auringosta -puolivarjoon. Löytyy Tahvosten valikoimasta. Ehkäpä näitä tuijien sijaan?

KARTIOVALKOKUUSI - SOCKERTOPPSGRAN Picea glauca 'Conica' löytyy Särkältä perennataimistolta. Pitääpä käydä siellä ja kysyä onko heillä tarkempaa tietoa kestävyydestä pohjoisessa (vyöhykkeet I-III luvattu). Korkeutta tälle tulee 2m.


 

 Tässä kuva viime syksyltä. Kohta saisi olla suunnitelma valmiina mitä etupihalle tehdään? Kuvittelin että ehtisin tehdä suunnitelmat moneen kertaan talven aikana, vaan eipä ole innostusta riittänyt. Nyt kuitenkin hiekan määrä on niin valtava mitä lapset kantavat sisään että etupihan laatoituksia ja istutuksia on vähitellen alettava miettimään. Toki itse istutuksilla ei ole kiire, mutta pitää sentään tietää mitä haluaa istuttaa jos jotain haluaa. Ja tätä kuvaa katsellessa muistin etttä onhan siellä toki tuo varjossa kasvava lehmus. Joten ihan tyhjästä ei aloitella.
 
Ihanaa valoisaa kevättä jokaiselle, kiitos jos ehditte antaa jotain vinkkejä etupihan laittoon. Kaikki ideat otetaan kiitollisena vastaan!

 

PS. Tahvoset havut sivuilta löytää todella hyödylliset kuvat sen suhteen miten isoksi eri lajit kasvavat! Kiitos näistä havainnollisista kuvista.

15 kommenttia:

 1. Miten olisi nuo Atsaleat? Meillä oli oranssina kukkiva edellisessä pihassa, ja se oli upea! Se kukkisi keväällä, ja jos samaan penkkiin yhdistäisi syksylle hortensioita, niin olisi monenlaista nähtävää :-) Jasmikkeet on myös upeita, niitä meillä oli edellisessä pihassa pihajasmike ja hovijasmike-lajeina, mutta niitä en ole mieltänyt ihan varjon kasveiksi? Tosi kauniita ovat kukkiessaan, ja laitoin tännekin etupihalle yhden :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt hankin pari atsaleaa syksyn alennusmyynneistä. Toivottavasti lähtevät kasvuun hurjan talven jälkeen??
   Etupihalle ajattelin varjoisan sijannin vuoksi hortensiota ja havuja - happaman maan kasveja molemmat. Pitääpä tarkistaa meneisikö atsaleat myös - kiitos vinkistä Lyde! :)

   Poista
 2. Meillä on rusokuusamaa, monenvärisiä angervopensaita ja syreenejä. Myös jasmikkeet ja alppiruusut ovat ihania. Mitenkäs purppurapunalatva, jos haluat korkeaa ja tanakkaa? Meillä sitä kasvaa auringossa ja varjonpuolellakin.
  Istutitko sembramännyn tarpeeksi kauaksi talosta? Minä istutin vuosia sitten jonku männyn(ei sembra) liian lähelle,joten se kaadettiin viime viikolla pois.
  Touhukkaita ja inspiroivia kevätpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys tuo Sembramänty - toivottavasti on tarpeeksi kaukana- Mittailin kyllä että mahtuu kasvamaan mutta kyllähän niistä ajan mittaan tulee melko jättiläisiä...
   Kiitti vinkistä, purppurapunalatva on ihana. Pitääpä miettiä sit varjoonkin...

   Poista
 3. Eikös tuo lehmus myös kasva aika isoksi?! Sekin sitten isona varjostaa myös lisää! Saatkin oikein varjotarhan sitten isojen puiden alle! Maanpeittoon taponlehteä, kuunlijaa ja sitten tosiaan väripilkuiksi jotakin esim. sitä alppiruusua. Mitään värien ilotulitusta en laittaisi, enemmän graafista ja erilaisten vihreiden sävyjen kanssa pelaamista:) Hitsi kun olis vielä joku varjossa viihtyvä korkea heinä joukkoon?! Heinät vaan taitaa enemmän tykätä auringosta?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Lehmuksen pitäisi kasvaa aika isoksi. Ajatus on että saakin "varjostaa" meidän makuuhuoneen ikkunaa ja toisaalta tuoda vehreyttä sitä kautta mutta sitten kyllä tekee varjoisasta pihasta vielä varjoisamman paitsi että on siihen suuntaan että ilta-aurinko paistaa sitä päin, vain talo jää varjoon.. (??)

   Aivan totta tuon väriskaalan suhteen. Pitääpä miettiä vielä tarkkaan laittaisiko vain havuja ja hortensiota?

   Poista
 4. Meillä on etupihalla varjossa koivuangervoa, kotkansiipiä ja kuunliljoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saniaiset ja kuunliljat ovat ihania... mietin että millä konstin saan jaettua noita olemassa olevia että saisin mahdollisimman paljon koko pihalle :)

   Poista
  2. Viime ksänö me laitettiin lappiolla isoja kuunliljoja kolmeen osaan ja levitettiin isommalle alueelle. Tänä vuonna nähdään miten niille kävi, mutta viime loppukesästä ainakin kukkivat. Meillä on kotkansiipiä (kai) ja niitä ollaan ihan revitty irti omana paakkuna ja viskattu toiseen paikkaan ja siellä näkyvät leviävän ...

   Poista
 5. Angervothan menevät missä vain, tuohon sopisi kauniisti koivuangervo. Ehdotan kuitenkin lumipalloheisiä, olen aivan hurahtanut kyseiseen pensaaseen ja niitä löytyy omalta pihalta viisi kappaletta, tosin neljä vasta viime vuonna istutteuna pikkuisina. Atsaleat kyllä kaipaavat aurinkoa mutta rodoista esimerkiksi matala ja tuuheakasvuodnen Pohjolan tytär sopii hyvin varjoonkin. Se miten pohjosessa pärjää, on sitten eri asia mutta selvinnee Mustilan sivuilta. Meillä heitti -30:een männä talvena ennen lunta ja jännitän miten meidän nupuille kävi. Meillä on varjopuolella myös japaninmarjakuusia sekä kuunliljoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjakuuset ovat kauniita. Kaikki eivät kestä meidän talvia... pitäisi löytää joku ketävä lajike. Kokeilin ottaa pistokkaita yhdestä japaninmarjakuusesta jonka hankin mutta vaikka ne syksyyn mennessä lähtivät kasvuun niin eivät sitten menneet talven yli - ehkäpä yritän uuudelleen?

   Kiitos vinkistä rhodojen suhteen- toivotaan että kestävät kovat pakkaset. Onko niillä kuinka pinnalliset juuret?

   Poista
  2. Rhodot ovat varsin pintajuurisia, niitähän on helppo siirrelläkin sen takia. Kun muutimme nykyiseen taloon, kaivoin kaikki tontin rhodot ylös ja tein uuden kasvualustan ja istutin takaisin. Alppiruusut kukoistavat nyt -tai ainakin ennen viime talven lumettomia superpakkasia.
   Mustilan sivuilta ja http://www.dendrologianseura.fi/rhodokerho/ taitaa löytyy parhaat vinkit rhodoihin. Ulkomaiset lajikkeet eivat Suomessa oikein kestä mutta meillä jalostetut painivat ihan eri sarjassa.
   En tiedä millä alueella olet, sillä löysin vasta hiljattain blogisi :) Olen itse vasta toista vuotta perehtymässä koko kasvi-ja puutarhaalaan mutta homma vienyt aika intensiivisesti mukanaan. Olen itse noista rhodoista ja jostain muustakin aika paljon kirjoitellut omaan blogiin, löytyy sieltä "ihan pihalla" tunnisteen alta kaikki pihajutut jos kiinnostaa.
   Pakko muuten mainita että tuo Mustilan hortensia on IHANA! Kuumeisesti olen miettinyt jo viime vuodesta, minne se mahtuisi pihallamme. Toistaiseksi siellä kasvaa köynnöshortensia.

   Poista
 6. Kivalta vaikuttavat kasvisuunnitelmasi. Itsekin olen etsiskellyt puolivarjoiselle sivupihalleni pensaita vapaamuotoiseksi aidanteeksi istutettavaksi. Kiitos siis listaamistasi pensaslajin vinkeistä.

  Muussa en taida voida sinua auttaa, muuta kuin toteamalla, että nuo kasvien vyöhykesuositukset ovat vain suosituksia ja suuntaa antavia. Kasvien menestymisessä merkitsee paljon myös kasvupaikan mikroilmasto eli se kuinka suojainen/tuulinen/varjoinen/kylä paikka on, varsinkin tuulisella paikalla voi varmempikin kasvi olla kovilla. Todella (tai edes vähänkin) suojaisella paikalla puolestaan voi kasvaa hyvinkin sellainenkin kasvi, jonka kasvuvyöhyke olisi parikin kasvuvyöhykettä alempana. Eli rohkeasti kannattaa kokeilla kasvien menestyistä, jos paikka on suojainen: )

  VastaaPoista
 7. Hei, minä laittaisin varjon puolelle jotakin keväällä kukkivaa ja syksyllä kukkivaa ja vihreää. Elikkä siltä pohjalta joku rodo, atsaleat tykkäävät auringosta. Sitten joku hortensia, joka keväällä ei ole minkään näköinen, mutta juhlistaa syksyllä sisääntuloa. Lisäksi vielä joku havu tai useampikin pikkuhavu.

  VastaaPoista
 8. Hei, myöhään kommentoin ja pihasi ehkäpä jo edennytkin. Vanhalla pihalla www.tuhatpuutarhaunelmaa.blogspot.fi minulla oli tosi varjoisassa paikassa alppiruusuja ja pensasmustikoita. Alppiruusuista helsinki university oli parhain. Kaksi kesää meni ilman kukkia, kolmantena vuonna sain mahtavan kukkaloiston. Tulivat ehkä silloin vasta kukkakypsiksi tai sitten auttoi kun lannoitin ensimmäistä kertaa rodolannoitteella. Ensimmäiset kesät kukkanuput kuivuivat ja tippuivat pois.
  Nykyisessä kodissa etupihan puolivarjossa/varjossa pärjää rungollinen marja-aronia ja purppuraheisiangervot. Molempien värit pääsevät oikeuksiin vaaleaa talon seinää vasten��

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...