lauantai 14. helmikuuta 2015

Puutarha Ystävä- haaste! Happy Valentines Day!

Mitä parhainta Ystävän Päivää Puutarha Ystävilleni! 
Trevlig Alla Hjärtans Dag Alla Trädgårds Vänner!

Mårbacka

Tässäpä seuraakin teille jokaiselle (ei vain harvoille ja valituille) Puutarha Ystävälle Ystävänpäivä haaste, saatte myös laittaa sen eteenpäin omassa blogissanne. Haluaisin kuulla sinun tarinasi, vastaa kuvien kera seuraaviin kysymyksiin ja laita haaste eteenpäin:

1. Kuka on innosti sinut puutarha-harrastuksen pariin, tai kuka on puutarha idolisi?
2. Missä ja millainen on kaunein puutarha jossa olet käynyt?
3. Mikä on paras puutarha-työkalusi?
4. Millaisia juttuja teet puutarha-ystäviesi kanssa?
5. Mikä on puutarha harrastuksessa parhainta? Mistä nautit eniten?

Minä lupaan palailla myös vastausteni kera pikapuoliin... Halaus, ja ihanaa päivää!

Så, nu Alla mina Trädgårds Vänner följer en utmaning. Jag skulle vilja höra din berättelse, besvara frågorna och låt "Trädgårdsvän utmaningen" gå vidare i din blogg. Besvara gärna frågorna tillsammans med en bild.

1. Vem inspirerade och drog dig till Trädgårds Hobbyn, eller har du en Trädgårds idol?
2. Var är den vackraste trädgården du besökt? Hur ser den ut?
3. Ditt bästa trädgårds verktyg?
4. Vad gör du tillsammans med dina Trädgårds Vänner?
5. Vad är det bästa med trädgård? Vad njuter du mest av?

Ha en så Härlig Alla Hjärtans Dag mina Vänner!

perjantai 13. helmikuuta 2015

Puutarhapäiväkirjan pito... Trädgårds dagbok.

Aiemmassa puutarhassani pidin tutkijanaisen tarkkuudella päiväkirjaa jokaisesta pensaasta, puusta, uusista kasvista ja jopa siemenpussit säilytin. Liekö ollut uranvaihto syynä kun kaikenlainen kirjanpito on nyt lipsunut. Kuitenkin tiedän kuinka tärkeää se on, sillä parhaimmallakaan muistilla ei parin vuoden kuluttua muista niitä tarkkaan valittuja pioneja tai marjapensaiden lajeja.

Nyt olemme muuttamassa uuteen puutarhaan koitan ensi kevään ja kesän aikana ryhdistäytyä. Ja nyt minulla on siihen loistava työkalukin. Se lisäksi että tänne blogiin kirjoittelen uusista istutuksista koitan jatkossa kirjata uudet hankinnat ja kylvöt myös uuteen Puutarhapäiväkirjaani jonka sain Kotipuutarha-lehdestä.

145 sivuisessa päiväkirjassa on tilaa muistiinpanoille. Kesäkuu viikko 1 on jaettu neljään sarakkeeseen joten puutarha muistiinpanoja voi tehdä siis neljä vuotta peräkkäin samaan kirjaan. Aivan loistavaa minun mielestä!
Lisäksi kirjasta löytyy hyviä kasvatusvinkkejä, näistä listoista on hyötyä aina!

I vårt förra Trädgårds skrev jag ner varje träd, buske och planta som jag planterade med en forskarkvinnas noggranhet. Därefter har jag blivit slarvigare med tänkte skärpa mig nästa sommar när vi börjar anlägga vårt trädgård för fullt. Från Kotipuutarha fick jag en trådgårds dagbok som har på samma sida fyra spalter, tex. Juni vecka 1, en spalt för varje år.
Härligt tycker jag.  Dessutom så innehåller den trevliga fakta-sidor .

Här föjer trädgårds tips för Februari, var så god:


Ja lopuksi helmikuun puutarhavinkit, olkaapas hyvät!

PS. Puutarhan suunnitelu-kirjan arvontaan pääset täältä!
PS.Utlottning av Trädgårdsboken pågår här!

tiistai 10. helmikuuta 2015

Puutarhasuunnitelmien aikaa - kirja-arvonta! Utlottning av Trädgårdsbok!


Kuten aiemmista blogikirjoituksesta käy ilmi, tässä elämässä on nyt vähän muutakin kuin pelkää puutarhan suunnittelua, mutta silti houkuttelisi lähteä uuden pihan suunnittelu-kurssille (kansalaisopisto järjestää) ja kaivaa taas puutarhasuunnitelmat esiin ja muokata niitä eteenpäin. Keväthän tulee ihan kohta!

Puutarhasuunnittelun ABC (Helga Gropper) inspiroi upeilla kuvillaan ja ideoillaan. Sieltä ei löydy yhtään "suomalaisen tyyppistä" isoa puutarhaa vaan suunnitelmat on tehty pienille rivitalopihoille jotka ovat kukkivia keitaita. Toisaalta kirjaa lukiessa hymähtää, mikä tekosyy, että rivitalon pihaan ei muka voisi istuttaa puutarhaa. Puutarha ei todellakaan tarvitse hehtaareja ollakseen näyttävä!
Muistankin ystävän neuvon joka sanoi että puutarha voi olla upea kun se on "sopivan kokoinen" niin että sitä jaksaa hoitaa. Viidakkomaisena se on jännittävämpi! Sen jälkeen lopetin haaveilemisen maalle muutosta ja päättelin että kaupunki-pihan luominen puutarhaksi on minulle juuri sopiva haaste.

Kirjasta poimin seuraavia opastuksia suunnitelman tekemiseen:
Pihoja on kahta tyyliä, a) muotopuutarhoja jotka ovat jettu geometrisiin muotoihin ja niissä on yksi tai useampi symmetrinen linja tai b) vapaamuotoisiin, kaareviin puutarhoihin.
Avaruuden tuntua pihaan saa pysty-elementeillä, pensasaidoilla, perennapenkeillä. Pihan jakaminen eri osiin lisää jännitystä, kaikkea ei näe kerralla.
Aloita suunnittelu - ja istutukset isommasta pienempään, ensin puut, sitten pensaat, lopuksi kukat ja viimeiseksi maanpeitekasvit.
Rajaa värien käyttö 3-4 väriin pienessä puutarhassa.

Kirjan suurin anti on upeat piirustukset joista voi etsiä oman tyylisenpuutarhan.

Nyt minulla on kappale "Puutarhasunnittelun ABC" kirjaa arvottavana, joten laittakaapas kommenttia mukaan niin olette mukana arvonnassa. Anonyymi-lukijat laittakaa mukaan nimi josta teidät tunnistaa (s-posti myös jos luette satunnaisesti), omat lukijat saavat halutessaan laittaa kaksi kommenttia joten heillä on myös siten kaksi arpaa arvonnassa!

Arvonta päättyy tiistaina 24.2 illalla! 
Utlottningen sker tisdag den 24.2 på kvällen!

För att vara med i utlottning av trädgårdsboken "puutarhasuunnittelun ABC" skicka en komment. Anonyma läsare, lämna gärna ett namn. Är du bloggläsare kan du lämna två kommentarer och fördubbla dina vinst möjligheter. Boken är på finska men har underbara inspirerande bilder.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...