maanantai 11. huhtikuuta 2016

Etupihan suunnittelua, puolivarjon pensaat. Blommande buskar till skugga?


Nyt vain listaan tänne itselleni muistiin puolivarjon ja varjon pensaita. Meidän etupiha on todella pieni kun talo on melkein kiinni tiessä (noh, aurinkoista takapihaa on sitten senkin edestä). Mitäs vinkkejä teillä olisi pienen sisääntulopihan kaunistukseksi?
Mitä kokemuksia seuraavista pensaista (ei aidaksi vaan yksittäin)?LONICERA TATARICA 'POUTAPILVI' pilvikuusama - myös varjoon. Kasvaa 2,5m.
LONICERA TATARICA 'ROSEA' rusokuusama Aurinko- puolivarjo. 2,5m.
LONICERA X BELLA 'SAKURA' FINE sirokuusama
Kukat ovat kaksivärisiä, hennon vaaleanpunaisia ja valkoisia. Aurinko-Puolivarjo. 5vuotiaana 1,5m.PHILADELPHUS LEWISII 'TÄHTISILMÄ' FINE loistojasmike. Aurinko-Puolivarjo. 120cm.

PHYSOCARPUS OPULIFOLIUS 'DIABOLO' purppuraheisiangervo. Käy varjoon mutta kaunein aurinkoisella paikalla.

RIBES ALPINUM taikinamarja - Aurimgosta varjoon. Tästä saisi kivoja muotoonleikattuja pensaita etupihalle?!

 SYMPHORICARPOS ALBUS valkolumimarja. Käy myös varjoon - mutta periaatteessa vain IV-vyöhykkeelle asti,

 uussyrMoskovan Kaunotar Kuva: Hongiston taimisto

SYRINGA 'SCHÖNE VON MOSKAU' Jalosyreeni... ei ole vielä tietoa miten Moscowan kaunotar viihtyy V-vyöhykkeellä (??) mutta se on mulla toivelistalla pikkupuuna (pensaana ehkä olisi varmempi). Syreenit menestyvät myös puolivarjossa mutta kukkivatkohan ollenkaan? Ovatkohan ollenkaan järkevää istuttaa puolivarjoon???

VIBURNUM LENTAGO 'JENKKI' FINE kiiltoheisi- myös varjoon. Ei vaan kuulosta kovin hyvältä jos sisääntulon kukat tuoksuvat voimakkaasti ja tympeältä?

HYDRANGEA PANICULATA 'MUSTILA' FINE mustilanhortensi. Aurinko-Puolivarjo.
Tiedäppä miksi olen pitänyt hortensiota varjonpuolen pensaana mutta ovat näköjään puolivarjossa kasvavavia. Samanlai kuin syreenit. Olisivatko kuitenkin varmempia kukkijoita.


Rhododendron 'Raisa' RAISA ALPPIRUUSU FinE Rhodot kasvavat puoli-varjossa-varjoisassa. Näistä pitäisi osata valita etupihalle "varmoja" kasvavia niin etteivät ne ole sitten vuosien mittaan harvoja ja kärsivän näköisiä. Raisalla on ihanan tumman violetinpinkit kukat. Se olisi siitä kaunis mutta vyöhykkeelle III saakka. Pohjoisessa kestävät lajit näyttävät kasvavat 2m joten ovat turhan korkeita jos oikeasti niin isoiksi kasvaisivat. Alla Tahvosten taimiston kuva Raisasta.

 Lisäksi löytyy Angervot, tuoksuvadelmatkin käyvät puolivarjoon mutta ei kiitos etupihan puolelle!Sen sijaan pitkän talven varalle etupihallekin olisi kiva saada muutama korkeampi havupensas antamaan vehreyttä. Etupihan nurkalle on istuttetu yksi Sembramänty joten enemmän niin korkeaksi kasvavia puita ei voi hankkia.

THUJA OCCIDENTALIS 'HOLMSTRUP' kartiotuijaIV-vyöhykkeelle saakka. Tosin Smaragd-lajikkeesta sanotaan että se on III-vyöhykkeelle saakka ja sitä on meidän leveysasteilla joka toisessa pihassa. Viihtyy varjossa. Kasvaa 10m (?). Eikö näitä voi leikata ja pitää "aisoissa"?

THUJA OCCIDENTALIS 'DANICA' pallotuija. Varjoon. 50x50. Saman kokoiseksi kasvaa myös "Little Giant" mutta se on vihreämpi. Nämä ovat kauniita syksyllä ja keväällä mutta talvella kyllä jäävät lumikinosten alle piiloon.

  Kuva: Tahvoset

Picea glauca 'Zuckerhut' ZUCKERHUT KARTIOVALKOKUUSI tässä olisi kartiovalkokuusi melkein meidän vyöhykkeille (I-IV), kokoa tällä pienokaisella tulee vain 1m (10vuotiaana). Käy Auringosta -puolivarjoon. Löytyy Tahvosten valikoimasta. Ehkäpä näitä tuijien sijaan?

KARTIOVALKOKUUSI - SOCKERTOPPSGRAN Picea glauca 'Conica' löytyy Särkältä perennataimistolta. Pitääpä käydä siellä ja kysyä onko heillä tarkempaa tietoa kestävyydestä pohjoisessa (vyöhykkeet I-III luvattu). Korkeutta tälle tulee 2m.


 

 Tässä kuva viime syksyltä. Kohta saisi olla suunnitelma valmiina mitä etupihalle tehdään? Kuvittelin että ehtisin tehdä suunnitelmat moneen kertaan talven aikana, vaan eipä ole innostusta riittänyt. Nyt kuitenkin hiekan määrä on niin valtava mitä lapset kantavat sisään että etupihan laatoituksia ja istutuksia on vähitellen alettava miettimään. Toki itse istutuksilla ei ole kiire, mutta pitää sentään tietää mitä haluaa istuttaa jos jotain haluaa. Ja tätä kuvaa katsellessa muistin etttä onhan siellä toki tuo varjossa kasvava lehmus. Joten ihan tyhjästä ei aloitella.
 
Ihanaa valoisaa kevättä jokaiselle, kiitos jos ehditte antaa jotain vinkkejä etupihan laittoon. Kaikki ideat otetaan kiitollisena vastaan!

 

PS. Tahvoset havut sivuilta löytää todella hyödylliset kuvat sen suhteen miten isoksi eri lajit kasvavat! Kiitos näistä havainnollisista kuvista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...