keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Puutarhabloggaajien tapaaminen jatkoa... Trädgårdsbloggarnas träff, del II.

Osa II.
Pitäähän näin mukavasta päivästä kertoa kaikessa sen runsaudessaan. Yhteen postaukseen en olisi saanut mahtumaan koko tarinaa.  Paikka jossa tapasimme oli siis Oulujoen Taimisto ,linkistä pääset sivustoille ja vasemmassa alapalkissa lukee kuvat josta löytyy kuvia päivästämme. Myöhemmin taitaa tulla myös taimiston esittelyvideo jossa me saamme olla mannekiineja =)

Kuvassa yllä on Puutarhuri Matti Kuljun itse löytämä Harmaaleppä "Varjo" jolla on erikoinen tapa tehdä monta latvaa ja kun alaosaa karsitaan niin saadaan tällainen upea sateenvarjomainen puu. Puussa on upea runko ja voin vain kuvitella miten lapset rakastavat leikkiä sen alla. Laitampa tämän harkintaan, sopisi uuteen puutarhaan lasten "Taikametsä-osioon"???

"Varjo"

Jens Munk kukki parhaillaan...

... ja lumosi kukinnoillaan niin että monta ruusupensasta lähti meidän lähtiessä mukaan. Huomasin että kun olin vierailut eri aikaan viime kesänä, olin ihastunut aivan eri ruusuihin. Eri ruusut myös kukkivat kauniimmin eri vuosina. 


"Sointu " vaan on ihastukseni vuodesta toiseen. Siinä on kauniit pienet ruusunkukat tertuissa. Väri on hempeän kaunis. 

"Sävel" on toinen Suomalainen uusi ruusu, samantyyppinen kuin "Sointu" mutta tässä on valkoisemmat kukat.

Tässä lisää Peter Joy & co ruusuja koe-istutuksessa. Ruusua ei ole vielä rekisteröity eikä se ole myynnissä. Odotellaampa vain miten tämä suuri kukkainen persikan värinen ruusu menestyy V-vyöhykkeellä ja aletaanko sitä sitten myöhemmin tuottamaan?


Monte Cassino ruusussa on myös hyvät värit.


Ritausma on yksi kauneimmista ruusuista. Roseraie Del Hay. 
Minua selvästikkin viehättää nämä tummat, siniseen sävyttyvät ruusut. Tässä on kaunis väri.


Puhtaan valkoinen ruusu - Schnee Eule.

Louise Bugnet. 
Tämän kauniimpaa ruusua ei olekkaan. Nuput ovat viininpunaiset, kukat puhtaan valkoiset, pinkkien viirujen kera. Kaunis ja mielenkiintoinen. Epätaydellisyydessään täydellinen.
 Ja kukkii koko kesän!
Minulla kasvaa se pihassa (on jäänyt nyt  vähän liikaa syreenin varjoon ja harkitsen siirtämistä) mutta se ei ole omajuurinen joten pelkään menettäväni koko ihanuuden jonain pahana talvena. Sikispä laitoinkin kyseisen ruusun tilaukseen...Omajuurisena!


Pink Pavement.


Kestäviä venäläisiä ruusuja: Kirovsk.


Ihasteltavaa ja kyseltävää riitti!
Kiitos kaikille teille jotka lähditte mukaan, oli huippua tavata!
Suurkiitokset Oulujoen Taimistolle mukavasta päivästä, ja erityiskiitokset Matti Kuljulle joka kärsivällisesti vastaili kaikkiin loputtomiin kysymyksiin ja antoi meille mielenkiintoisen opastuksen ruusunkasvatukseen (katso edellinen postaus).


Ja enhän minä olisi minä ellen olisi kotiin tultuani käynyt leikkelemässä ruusupensaitani kaljuiksi. "Muutama" pistokas on nyt kasvihuoneessa ja todentotta, on kova homma käydä niitä sumuttelemassa suihkupullolla kun ei omista automaattisumutinta joka pitäisi 100% kosteuden.
Ja kun on vielä luvattu helleviikkoja niin ei puhettakaan että lähtisin mökille tai sukujuhlaan. Minulla on täällä kotona ihan tarpeeksi tekemistä =)


sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Puutarhabloggaajien tapaaminen osa 1. Bloggträff del 1.


Osa I
Vietimme (useampi meistä) viimeisiä kesälomapäiviä kokoontumalla Oulujoen Taimistoon Puutarha Bloggaajien tapaamiseen perjantaina 19.7.2013. Vaikkakin niin moni ei päässyt kesken kiireisintä kesä-aikaa, oli meitä paikalla kymmenisen kunta, sekä bloggaajia että lukijoitakin. Aivan mahtavaa oli tavata teitä kasvokkain ja jutut rönsyilivät ....
Eväinemme keräännyimme ensin huvimajaan, joimme Ruusumuorin tuomaa ruusuvettä ja pidimme esittelykierroksen. Sen jälkeen Oulujoen Taimiston Puutarhuri Matti Kulju aloitti taimiston esittelyn ja - jotain minne en olisi edes unelmoinut pääseväni - kiersimme kasvihuoneissa jossa ruusuja oli pistokasvaiheesta ihan 3vuoden ikäisiin myyntitaimiin ja saimme ihan huikean mielenkiintoisen esityksen ruusun kasvattamisen vaiheista!  Voitte vain kuvitellla miten pulppusimme kysymyksiä ja miten paljon opimme ruusuista ja pistokkaista!!! Kierros venyi noin kahden tunnin mittaiseksi emmekä olleeet vielä kiertäneet edes itse ruusupuutarhaa. Mutta tässä välissä olikin sitten kahvitauon ja herkkujen paikka.


IMG_0915

Kierros alkoi pistokaskasvihuoneesta jossa on 100%  ilmankosteus kuten kuvasta huomaa. Kosteus saadaan pidettyä sumuttumalla kasvihuonetta  (automaattisumuttimiella) usean kerran tunnissa. Kosteus takaa sen ettei lehdet haihduta vettä ja pistokas keskittyy tekemään juuria. Juurien kehittyminen ruusuilla voi viedä 3-4viikosta eteenpäin. Kylmä ja pilvinen sää hidastaa juurtumista.


IMG_0918

Pistokkaat on istutettu tiheästi laatikoihin joissa on hiekkaa ja köyhää multaa. Pinnalla on hiekkaa.


Juuria on!


Matti leikkaa pistokkaat saksilla emotaimen uusista versoista. Alimmat lehdet otetaan pois, ja latva leikataan sillä se erittää kasvuhormoneja jotka estävät juurtumisen. Mitään erikoisia viiltoja ei pistokkaisiin tehdä, mitään hormoneja ei lisätä. Tässä näkyy kallusmuodostus pistokkaassa joka on jo hetken kasvanut pistokas-kasvihuoneessa.


Tässä on toisen kesän ruusuja. Pistokkaat siirretään sumutushuoneesta pois heti kun juuret ovat kehittyneet. Täällä ne kasvavat tavallisessa kasvihuoneessa ja talvehtivat ruukuissaan. Muovit otetaan pois talveksi ja lumi peittää pistokkaat. Keväällä kun lumi alkaa sulamaan nostetaan muovit taas paikoilleen ja pistokkaat leikataan "alas" jotta ne haaroittuvat. Ne ruukutetaan sitten kun keritään omiin ruukkuihinsa 9x9cm. Tässä vaiheessa istutusalusta on puhasta turvetta (jossa on pitkäkestoisia lannotteita).Ja kolmantena vuonna ruusut istutetaan isoihin ruukkuihin ja saavat kasvaa myyntikuntoiseksi!
Oleellista on ostaessa huomioida ovatko juuret omajuurisia vai vartettuja ja ruusun ikä, ei niinkään koko, sillä lannotteilla ja kasvihuoneessa ruusu saadaan 2 vuodessakin kasvamaan näyttäväksi mutta se ei ole vielä tarpeeksi vahva!
Oulujoen taimisto ja Hongiston taimisto eteläsuomessa ovat ainoita suuressa mittaluokassa omajuurisia ruusuja tuottavia taimistoja. Suurin osa myynnissä olevista ruusuista on ulkomaalaisia, villijuuriin vartettja ruusuja. Niiden surkeus on siinä, että jos ruusu paleltuu, sillä ei ole omia juuria vaan sen jälkeen "villiruusu" villiintyy ja alkaa kasvamaan!
Oulujoen taimistosta lähtee isot erät omajuurisia ruusuja pitkin eurooppaan sillä omajuuristen ruusujen tuotanto on nykyään harvinaista!


Jatkoa seuraa, kunhan ehdin kirjoittaa (loma loppui reippaaseen 24t työputkeen, siitä toipuessa)..
Käykääpä myös kurkistamassa näihin blogeihin tapaamisestamme:
Puutarhastelua
Pihapuutarhuri

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...