keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Dr. Ruppel Klematis. Dr. Ruppel Kärhö. Clematis.Kärhötietoutta kasvuvyöhyke V:teen.

Ostin viimekesäisen Dr. Ruppel Kärhön Oulun Tokmannin puutarhakaupasta. Pyörin ja hyörin alennettujen kärhöjen tuntumassa eikä minulla ollut oikein minkäänlaista käsitystä että saako noita jalokärhöjä talvehtimaan täällä V-vyöhykkeellä? Hinta oli niin halpa että päätin kokeilla, menetys ei ainakaan sen vuoksi kirpaise. Ja sitten siinä samaanaikaan nosteli toinenkin rouva kärhöjä ja etsi seasta parhaimman näköisiä ja kun jotain varovaisesti kyselin kärhöjen kasvattamisesta niin sain sitten erittäin perehdyttävän luennon nikseistä ja talvehtimisesta. Kertokoot tämä siitä että puutarha ihmiset- ne tuntemattomatkin - ovat aivan parasta sakkia!
Ja niinpä siellä vierähti pitempi tovi ja mies kanteli kotona kaksosvauvoja ja oli ihmeissään... 

Jo aiemmin kerroin että teimme Oulun Puutarha Yhdistyksen väen kanssa yhteistilausta Kärhöistä Kivistikin Puutarhalle, Viroon. Tilauksen lisäksi saimme nauttia kokeneiden Kärhön kasvattajien neuvoista ja ohjeista joissa tässä nyt jakelen iloisesti eteenpäin, kommentoikaa ja lisätkää omia kokemuksianne myös!Taimitilaus:
Taimet tulevat paljasjuurisina, eli niistä on pesty mullat pois mikä on tietysti erittäin hyvä niin emme turhaan saa mullan mukana mitään ulkomaan pöpöjä. Jos nyt muutenkin ostaa ulkomaisia kasveja niin olisi hyvä pestä niistä multa pois ettemme saisi turhaan espanjan etanoita (?? oliko tämä se oikea nimi niille iljetyksille jotka syövät puutarhasta KAIKEN?). Paljasjuurinen taimi istutetaan kotona puutarhamultaan, siten että koko taimi hautautuu mullan alle. Taimi kasvatetaan sisällä, opetetaan ulkoilmaan ja istutetaan kun ilmat ovat lämpimät.

Istutus:
Pohjoisessa Kärhöt on syytä istuttaa 1m syvyiseen multakuoppaan siten että taimen juuren-niska tulee 0,5m maanpinnan alapuolelle. Näin talvenaroilla jalokärhöillä on mahdollisuus selvityä talvesta!


Kasvupaikka: 
Puolivarjo on paras kasvupaikka kärhöille. Etenkin Kärhön juuria ja versoja on syytä varjostaa niin että edessä kasvaa jotain matalaa perennaa. Pintaan voidaan laittaa soraa kasa (nyt olisi oikea aika hakea rautakaupasta tms. hiekoitussepeliä, se on paljon halvempaa kuin jos ostaa kesällä kukille jotain sorapusseja) ja sivuille kaivaa kuoppa johon laittaa lannoitukseksi kanankakkaa. Myös hevosen lantaa käytetään. Ja kärhöjä saa ihan kunnolla lannoittaa!


Leikkaus ja talvisuojaus:
Taimisssa jota tilasimme sanottiin että kärhöt leikataan tyvestä, vain 15 cm jätetään jäljelle. Leikkaus tehdään syksyllä kun lehdet tippuu. Käytöntöjä lienee monia, osa ei leikkaa ollenkaan ja etenkin jos kaivaa Kärhöt maasta ja vie kellariin talveksi niin sittenhän ne voi hyvillä mielin jättää. Jotkut Kärhöt kukkivat myös viimevuotisilla versoilla.Suurin osa toki kukkii niillä uusilla versoilla. Jos talvehdit kärhöjä kellarissa niin ne voi säilyttää vanhoissa multasäkeissä. Jos Kärhöt jätetään maahan on syytä huomioda istutus-syvyys: juurenniska  istutetaan 0,5m syvyyteen. Eli kokonaisuudessa kärhö tarvii silloin  1m syvyisen multaisan ja ravinteikkaan kuopan!!! Ja syksyllä kärhön juurille laitetaan vielä talvikuiviketta. 

Aurinkoista ja iloista HIIHTOLOMAA!!!!!

3 kommenttia:

 1. Hej,

  Vilka vackra bilder du visar. Speciellt den tredje är väldigt effektfull med solen som skiner genom kronbladen.

  Ha en bra dag
  Kristina

  VastaaPoista
 2. Hej Kristina,

  Tackar. Jag tog en massa bilder på växter förra sommaren, bara för att de var så vackra. Blogg började jag skriva på hösten, det är så roligt att dela med sig.
  Nästa sommar blir det antagningsvis en hel del mera bilder, nu när jag har bloggen. Förhoppningsvis lär jag lite mer av fotografering. Det skulle vara kul att hinna gå på en foto kurs... men men, just nu är det ganska fullt i livet med alla 5 små =)

  Trevlig helg & Tack för din kommentar, det är ju roligt att höra vad andra tycker...fast alltid hinner man ju inte kommentera.

  Karolina

  VastaaPoista
 3. Dr Ruppel har jag inte. Måste sätta mer klematis i år!! Även om jag inte lyckats jämt med dom små juvelerna så lyckas man ju ibland och då är lyckan stor!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...