sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Syyskuu. September.

Touhukasta aikaa, syksyisen viileät päivät.
Flitiga tider, dessa kyliga höstdagarna.

Kanttauslapio/rauta. Syksyn parhain hankinta. Kuvittelin että nämä työkalu kuuluu vain "ammatilaispihoihin", mutta kun nurmikko uhkaavasti lähestyi uusia kukkapenkkejä joihin ei (vieläkään!) ole saatu kivireunaa päädyin hankkimaan tällaisen Fiskarsin valmistaman kapistuksen - ja ah´ autuus!!! Tämä on niin kevyt käyttönen ja nurmikko ja reunat leikkaantuvat suitsait pelkästää pienellä reisilihasten käytöllä. Ergonomiaa. Hyvästi hartiasäky ja jomottavat hauikset. 
Höstens bästa inköp. Med det här spadet (tillverkad av Fiskars) har jag kantat rabatt-kanterna när gräsmattan hotar att invadera. Förut trodde jag att dessa redskap endast tillhörde de "professionella" trädgården men nu är jag så över-förtjust, med den här går det så lätt och snabbt. Man får glömma ömmande armar och nack-ont (som det blir med en spade). Här är det bara att använda lite lårmuskler och det raka spadet fortsätter framåt, lätt och enkelt. 

Jag är så glad över mitt lilla växthus. Tillslut började tomaterna mogna. Gurkor har vi haft redan länge och de hinner aldrig in i huset - så fort barnen ser någorlunda "stor" gurka hämtar de den och äter upp.
Tomaatit kypsyvät. Pienestäkin kasvihuoneesta on valtava ilo. Tänä vuonna näyttää "tuotanto" onnistuvan ja ollaan toistaiseksi säästytty homeelta kun olen muistanut tuulettaa kasvihuonetta kunnolla ja kastella vain iltaisin. Liekö myös Samettikukilla jotain tekemistä asian kanssa.

Nämä chilit ovat  arvoitus. Sain kaksi taimea ystävältäni ja niistä kasvoi kaksi pensasta. En vain tiedä milloin ne ovat kypsiä. Ja kuinka vahvoja ne ovat? 
Dessa chilin är ett mysterium. Jag fick två plantor av min väninna, men har ingen koll på när de är mogna och hur starka de är?

Puutarha-energiaa kirkkaista viilenevistä päivistä.
Tähän tulee pikkuruinen yrttimaani. Kivien asennus ei ollutkaan niin helppoa kuin kuvittelin. Kunhan parempi puoliskoni näkee tämän väkerryksen aloitelman taitaa tulla sanomista. . .


Trädgårds energi från de kyliga klara dagarna. 
Nu får man lust att ta itu med projekten man har drömt om sedan våren. Det här ska bli min lilla örtagård. Stenläggningen var svårare än vad jag hade tänkt mig. Kan hända att den bättre hälften har något att säga till om den här . . .

Tarmo, Tytti & Terhi.
Tillslut fick jag det gjort. Köpte tre plantor av havtorn, en hane och två honplantor (namnen ovan). Så nu börjar vi ha de flesta bären som går att odla här uppe på vår egen gård. Hallon, svarta, vita, röda och gröna vinbär, krusbär, flera blåbärs buskar, choklad körsbär (? nästa sommar ser vi om den klarade), jordgubbar, smultron och åkerbär.
Hankintalistan viimeisenä olivat yllämainitut Tyrnit. Nyt alkaa pihastamme löytyä lähes kaikkia marjoja jota täällä pohjoisessa voi kasvattaa. Vadelmaa, herukkaa, mustaa, valkoista, punaista ja vihreää viinimarjaa, mustikka pensaita, suklaa kirsikka (nooh, ensi kesänä nähdään kasvaako se vielä), mansikoita, metsämansikoita ja mesimarjaa.

Sateet ja kylmät aamut tuntuivat jo niin lannistavilta. Hyvästi kaikki kaunis, pimeä on kohta taas täällä. Sitten olemmekin saaneet nauttia näistä ihanista aurinkoisita, kuulaista päivistä ja muistin että syksy on puutarhurin parasta istutus aikaa. Olen ollut niin onnellinen näiden pienten puutarhaprojektien kanssa. Kevätsipuleiden istutus, puutarhojen alennus myyntien löydöt ja uusien taimien (ja pensaiden) istuttaminen. Lisäksi minulla on makuhuoneemme ikkunan alle rakentumassa pieni metsäpuutarha... siitä kirjoitan lisää kunhan saan sen vielä vähän eteenpäin ja kuvattuakin.
Aurinkoista, ihanaa reipasta syyskuuta Puutarha Ystäväni!

Önskar er en energifylld september mina Trädgårds Vänner!
Jag höll redan på och bli deppig över de regniga och kalla dagarna. Farväl allt det vackra, mörkret är snart här igen. Men så blev det soligt och varmt igen och jag mindes att hösten är ju bästa planterings tiden. Så nu har jag njutit av alla mina små projekt, lagt vårlökarna i jorden och på norrsidan av huset (mest skugga) håller jag på och bygga ett woodland... om det ska jag skriva senare när det blir lite mer färdigt.


Ps. Muutama siemenistä kylvetty tyrnentaimi on kasvamassa kukkapenkissä. Kovin ovat hentoja. Mutta jos onnistuvat liitän ne tyrni pensas riviin. Eikä ole väliä ovatko tyttöjä vai poikia. Några av de frösådda havtorn har lyckats och överlevt, om de bara klarar vintern och blir lite större får de ta sällskap av de köpta buskarna. Och nu spelar det ju inte någon roll om de är hon eller hanplantor.

14 kommenttia:

 1. Täälläkin on ihan samat puuhat menossa. Uutta kukkapenkkiä pukkaa.
  Sopivasti voitin Sarin puutarhat-blogista siemenpusseja, innolla odottelen niiden saapumista.
  Tuo kanttausrauta on mielenkiintoisen näköinen kapistus ja ah, niin tarpeellinen olisi täälläkin. Täytyypä katsoa seuraavan kerran puutarhamyymälässä.
  Mukavia hetkiä syksypuutarhaasi!

  VastaaPoista
 2. Ei tule sanomista, yrttimaastasi tulee varmasti todella söpö:)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa kätevältä tuo rauta. Täytyy hankkia viimeistään ensi kesäksi.

  VastaaPoista
 4. Uskomattoman kauniita kaikki,
  omput ja chilit ..

  Toisessa blogissani:
  http://kikansammakot.blogspot.fi/
  on sinulle jotain ;D
  Kikka

  VastaaPoista
 5. Tuo lapio, vai mikä se lähinnä onkaan, olisi minullekin erittäin tärkeä. Kiitos esittelystä.
  Hyviä istutusilmoja!

  VastaaPoista
 6. Piti katsoa ensimmäistä kuvaa kahdesti ennenkuin tajusin, että lapio on viistottu, eikä se suinkaan "kasva kiveyksellä".

  VastaaPoista
 7. Kanttausrauta on ihan ehdottomasti suosikkityökalujani! Esim. nurmikon poistossa tulevalta istustualueelta todella käteävä; paljon, paljon parempi kuin lapio. Suosittelen!
  T. Tammitar

  VastaaPoista
 8. Sinulle on tunnustus blogissani:) Olen lueskellut sinun kirjoituksiasi ja mukavasti kertoilet putarhajutuista ja tapahtumista.

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa mukavalle nuo syyspuuhat, samaa tehdään täälläkin, pienissä määrin.
  Tänään juuri värkkäilin tulppaaneja multiin.
  Toivottavasti hyvät säät jatkuu vielä pitkään. Alennusmyynneistä on täälläkin haalittu vähän yhtä ja toista....
  Tuolle raudalle kyllä löytyis töitä täälläkin.....

  VastaaPoista
 10. Kiitos vinkistä. Minä olen tavannut kantata tavallisella lapiolla ja luullut ettei ole juurikaan eroa tuohon kanttausrautaan, mutta nyt taidan kyllä ostaa samanlaisen kuin sulla:)

  VastaaPoista
 11. Hieno yrttimaa sinulla on tulossa.

  VastaaPoista
 12. Ai kun olet ihanan energinen! :) Minä yritän saada virettä päälle, alelöydöt ja normihintahaksahdukset odottavat yhä maahanlaittoa...

  VastaaPoista
 13. I’d like to visit your blog extra usually but lately it appears to be taking
  without end to come up. I go to from work,
  and our connection there is pretty good. Do you assume the problem might be in your end?


  My web site - trying to conceive tips

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...