tiistai 25. kesäkuuta 2013

Puutarhakesän kohokohta! Trädgårdsommarens höjdpunkt!
Edens Parfume - laji varmistui kun tuoksuttelin kukkaa... Man kan inte gå miste om vilken blomma när man doftar på den (doftar tant parfym).

Pioninen kukinta. Pionernas blomminingstid.
Ei tälle hetkelle vedä mikään muu vertaa. Pionipenkkien ympärillä on kuljettava tämän tästä ja ihasteltava aukeavia nuppuja, ryöppyävää kauneutta. Kurkittava joko muutama harvinaisuus kukkisi jo tänä vuonna (osa on ollut jo vuosia omenapuiden juurella olevassa kukkapenkissä ja koskaan ne eivät ole kukkineet. Nämä on parasta siirtää muualle jos alkaisivat kukkimaan?!)?
Kylläpäs olen onnellinen siitä että meillä ei ole kesälomareissua tiedossa. Tänä kesänä saan vaan nauttia ja nauttia kukinnasta, joka hetkestä.


Festiva Maxima - planterad förra sommaren, blommar med en härlig vit blomma med lite mörkrosa rander. Tämän istutin viime kesänä ja saan jo nauttia ensimmäisestä kukasta- runsas, pullukka, kerrottu puhtaanvalkoinen kukka jossa on tummanpinkkejä viiruja.

Ystäväni jotka parhaillaan laittavat uutta pihaa ovat kyselleet että mistä kannattaisi aloittaa. Luonnollisesti valita pihan puut ja pensaat -mutta sitten heti perään istuttaa mahdollisimman paljon Pioneja jotta pääsisi lähi vuosina nauttimaan niiden kukinnasta.
Pionit onnistuvat kaikilla sillä niitä ei tarvitse hoitaa (paitsi jos haluaa laittaa tukikaiteet etteivät ne ryöpsähsä pitkin maata painavien kukkiensa kanssa - tai ehkä niiden istutuspaikkaa syytä vaihtaa kuten minulla nyt.... mutta noin muuten).

Kesäkuun piha. Parhaiten pionit kukkivat talon edessä olevassa muuratussa alltaassa. Tässä on myös eniten aurinkoa. Pionit kukkivat tosi nopeaa aurinkoisessa paikassa. Siksi olen istuttanut niitä myös puolivarjoon. 
Juni Trädgård. Pionerna trvis bäst i den murade rabatten, i full sol. För att förlanga blommningen har jag planterat även i halvsol.

 Dr Alexander  Fleming.


Rakkaan putarha ystävän (joka tietysti on myös Rakas Ystävä muutoinkin) olen saanut juurikin kiitos pionien, tässä linkki hänen puutarha blogiin:
Kovin moni ikäiseni ei ole vielä saanut sellaista puutarhakärpäsen puremaa kuin me, mutta odotan vain jahka he pääsevät nauttimaan pioneistaan niin kohta alkaa kaikki muukin puutarhaan liittyvä kiinnostamaan =)


PS. Jos tahdot tarkistaa lajikkeita ja nimiä, kurkistappas tänne:
http://www.pionienkoti.fi/
täältä löydät hyvät kuvat.

PS. Titta in på Nordens störstä pion plantskolas sidor om du letar efter arter och namn (länken ovan). De har bra bilder och beskrivning.

7 kommenttia:

 1. Pionit ovat kyllä puutarhan kuningattaria! Ihastuttavan näköistä siellä, kiva että saat nauttia joka hetkestä puutarhassa :)

  VastaaPoista
 2. Sinullahan on jo runsasta pioniloistoa. Kaunista! Kauniita kuvia! Täällä vasta kaksi on kukassa! On totta että pionit ovat olleet tie puutarhainnostukseen minun kohdallani: aluksihan en osannut edes katsella muita vaihtoehtoja, kun olin (ja olen vieläkin) tämän suuren, näyttävän kukan lumoissa. Nyt on kuitenkin tullut vaihe, että huomaan kaipaavani jotain muutakin, vaihtelua, erilaista. Pionien ohella. Vierailu taimistolla/puutarhalla siis odottaa loppukesästä, reissun jälkeen. Kun saisin penkkien rajaukset tehtyä, niin sitten tila hahmottuisi paremmin ja tietäisi paljonko mahtuu lisää ja saisi vähän käsitystä mitä kaivataan. :) Minullakin on pioneja auringossa ja puolivarjossa, jotta kukintaa olisi pitemmän aikaa. Harmillisesti missaan tänä vuonna reissun vuoksi juuri parhaan kukinta-ajan. Viime vuonna kylmä sää pelasti ja kukinta oli myöhäisempi. Kiitos linkkauksesta :)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Pioni on kyllä puutarhan kiistaton kuningatar. Ja totta on helppo, ei vaadi jatkuvaa paapomista ja komistuu vaan vanhetessaan.

  VastaaPoista
 5. Arvaapa mitä, olen niin onnellinen, sillä ensimmäinen pionini, jonka istutin jo muutama vuosi sitten, on juuri tänään aukaissut ekat kukkansa ikinä. Sarah Bernhardt - tuoksuu jo nuppuisena valtavasti ja terälehtiä riittää monessa tiiviissä, ryöppyävässä kerroksessa. Upeita kasveja!

  VastaaPoista
 6. Intianminttu, ihana!
  Tiedän tunteen!!! Ja ensi vuonna ja sitä seuraavina kukkia on aina vain enemmän!!
  Minulla ei ole nukkuvaa satshis, se on ehkä kaunein. Ostan sellaisen uuteen puytarhaamme sitten joskus..

  VastaaPoista
 7. Aah...kukkivaa Sarahia!!! Tarkoitin. Jälleen tekstinkorjausta kiitos vain Lumian joka itsestään muuttaa sanat.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...