torstai 5. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 5. Julkalender lucka 5.


Viiruhelpin suhinaa. Randgräsets sus.
 Tämä heinä kasvaa totisesti myös pohjoisemmassa puutarhassa. Ja lisääntyy ihaniksi tuuheiksi pehkoiksi. Olenkin nostanut siitä aina "tupot" alkukesästä kasvamaan ruukkuihin terassin edustalle. Halvempia ja tyylikkäämpiä kesäkukkia saa hakea.
Ruukkujen lisäksi viiruhelpiä kasvaa myös perennapenkissä eikä se ole vielä saanut sitä valloitettua kun kasvaa nätisti yhdessä nipussa eikä invasoi pitkin ja poikin kukkapenkkiä.
Rakastan sen kaunista valko-vihreää väriä ja heinän suhisevaa ääntä. Siksi sitä kannatteekin istuttaa johonkin lepopaikan lähelle.

 Viiruhelpi – Phalaris arundinacea ’Picta’ (randgräs)
Vaikka valko-vihreälehtinen viiruhelpi ei leviä yhtä nopeasti kuin sen perusmuoto ruokohelpi, taimet on syytä istuttaa rajoitettuun kasvualustaan. ”Jokapaikan” kasvina viiruhelpi viihtyy sekä kuivahkossa että märässä maassa ja sietää auringon paahdettakin. Varjossa kasvustosta tulee hontelo.

Korkeus: 80–100 cm.
Kasvutapa: Iso, voimakkaasti juurirönsyillä leviävä mätäs.
Lehdet: Pitkittäin valkoviiruiset.
Kukinta: Ei merkittävää koristearvoa.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; kasvualusta kuiva–märkä, keskiravinteinen.
Taimiväli: 50 cm.
Lähde: Suomalainen taimi
Karolinan kokemukset: Sain ohuen tupon viiruhelpiä taimenvaihdosta ja jo ensimmäisenä kesänä siitä kasvoi ihan kunnon heinämätäs. Seuraavina kesinä olen jakanut perennapenkissä olevasta viirhelpistä palaset myös ruukkuun kasvamaan. Viiruhelpi on kasvanut sekä auringossa että takapihalla varjon puolella.



7 kommenttia:

  1. Viiruhelpi on minustakin hyvin kaunis. Pitääkin kokeilla tuota ruukkuun istutusta. Puutarha-altaan reunalle se myös sopii mielestäni mainiosti.

    VastaaPoista
  2. Viiruhelpeä en ole uskaltanut puutarhaani laittaa, kun olen kuullut niin monia juttuja sen elinvoimaisuudesta;)
    Muita heiniä meiltä kyllä löytyy, heinät on ihania!

    VastaaPoista
  3. Minulla on 10 vuotta sitten istutettu viiruhelpi. Se on kovin elinvoimainen, mutta pidän joka vuosi sitä aisoissa karsimalla siitä osan. Täytyypä ensi keväänä laittaa myös ruukkuun kasvamaan.

    Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
  4. Sain oman viiruhelpini sen verran huonoon aikaa, että tyrkkäsin sen väliaikaiseen paikkaan ja sinne se sitten kuoli. Kesäkukkana se olisikin hieno eli varmaankin kannattaa istuttaa puurahassa sellaiseen loukkoon, jossa saa rauhassa kasvaa, eikä näkymää häiritse, vaikka ottaisikin muutaman tupon ruukkuihin laitettavaksi.

    VastaaPoista
  5. Ai viiruhelpikö tuon oikea nimi on. Olen vähän huono näissä kasvien nimissä ja olen kutsunut omaani vain "koristeheinäksi". Sain joskus naapurista istukaisen, enkä sen kummemmin nimeä kysellyt. Se on tosi kaunis ja leviää ainakin meillä jopa hiekassa kivien välissä. Minäkin laitan sitä ensi keväänä ruukkuun, kiitos vinkistä taas Karolina.

    VastaaPoista
  6. Viiruhelpi on kyllä mainio koristeheinänä. Ja juurikin kesäistutuksissa. Sitä pitää joskus saada kun on tilaa.. :D

    VastaaPoista
  7. Viiruhelpi on kaunis, mutta miten ihmeessä saat sen pysymään paikallaan? Tiesin sen laajentumispyrkimukset ja istutin kasvin aikoinaan kievien väliin muodostuneeseen kuoppaan. Sieltäkin se karkasi, mutta ratkaisin asian siirtämällä muut heikommat perennat pois sen tieltä. Sitkeä ja kaunis heinä, täytyykin harkita ruukkukasvatusta.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...