keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 19. Julkalender lucka 19.

Kärhöt. Klematis.
Kärhöjen kasvattamisessa olen vielä ns. oppimiskäyrällä. Tohtori Ruppel kärhö yllä ihastutti yhden kesän mutta ei noussut enää toisena vuonna. Opin että kärhöjen juuret istutetaan V-vyöhykkeellä jopa 50cm syvyyteen jotta ne kestää talven. Ja koska pihamme on hiekkapohjaa, ei ole tarvinut mitään sora pohjaa kaivaa enää sen alemmas. Huomasin myös että muuratussa istutus-altaassa ei ole onnistunut kärhöjen kasvatus...


Ville de Lyon, on tilattu juurakkona virosta Kivistikin taimistolta. Se tuli voipaperiin käärittynä pienessä postipaketissa ja esikasvatin sen kevään aikana itse. Istutin juuren niin syvälle että hyvä kun ensimmäisenä kesänä jäi 10cm pinnalle. Seuraava kesänä se kasvoi jo pitkin köynnöstukea ja kukki. Se sijaan muutama muu kärhö kasvatti vartta mutta jäi arvoitukseksi, millainen kukka sieltä tulee... ?
Puutarhurin elämään jännitystä kun aloittaa kasvattamisen aivan alusta. 
Mitkä kukat onnistuivat?
Ja se riemunhetki kun kukat aukeavat toisena... Tai kolmantena kesänä?

Ville de Lyon kärhönkukka avautuneena.


Kasmu, myös esikasvattu Kivistikiltä tilattu kärhö.

Kärhötilauksesta voi lukea täältä! 
Voin lämpimästi suositella Kivistikin taimistoa ja yhteistilausta kannattee toki tehdä, vaikka eipähän nuo kalliita ole vaikka ihan itellenkin tilaisi. Valikoima on huikea. Haaveissa on päästä joskus käymään kyseisellä Puutarhalla.


Kärhöjen istutusohjeet V-vyöhykkeelle löytyy myös vanhasta postauksesta täältä! Ohjeista saa kiittää Oulun Puutarha yhdistyksen väkeä joka kokoontui meillä kun tehtiin yhteistilausta, löytyi monta konkaria joilta saatiin parhaimmat vinkit ja ohjeet.

Puutarha rakentuu pikkuhiljaa, kesä ja vuosi kerrallaan. Sinne haaveilen lukuisiä kärhöjä kauniissa köynnöksissä, kärhö-köynnös seinää. Haaveilen ruusutarhaa jossa kasvaa Suomalaisia omajuurisia ruusuja. Pionipuutarhaa. Metsäpuutarhaa rhodopensaineen. Talven ja syksyn iloksi havupuita ja pensaita istutusten lomaan tuomaan vihreyttä. . .  Luin lehdestä juttua jossa kerrottiin että ihmiset haaveilevat liian vähän. Tai se ainakin loppuu kun aikuistuu. Minulla näitä haaveita riittää. Ja näin talvella olen onnellinen jo pelkistä suunnitelmista ja mielikuvista.
Ihania talvisia haaveiluhetkiä...

7 kommenttia:

 1. Olet kerännyt tähän joulukalenteriisi kaikki ihanuudet - ja nyt tulivat kärhötkin!

  VastaaPoista
 2. Kärhöt ovat ihania, mutta hiukan kenkkuja. Mutta ehkä pieni kenkkuilu sallitaan kaunokaisille ;)

  VastaaPoista
 3. Puutarhailua harrastavat ihmiset taitavat varmaankin haaveilun;)
  Kärhöt on kyllä ihania, minä olen erityisen ihastunut viinikärhöihin.

  VastaaPoista
 4. Piiloutuneet kärhöt saattavat vielä tulevina vuosina yllättää ja herätä eloon, minulle kävi näin yhden kanssa! Olen muuten tykännyt kovasti joulukakenteristasi, kiitokset sinulle!

  VastaaPoista
 5. Hei,
  minä olen aika huono kärhön kasvattaja.Olen aina ihaillut erilaisia kärhöjä ja toivonut onnistuvani niiden kasvatuksessa.
  Ehkä ensi keväänä taas yritän.
  Tänään posti toi arpavoittoni.
  Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Molley, Hieno juttu että posti toi perille näin pian vaikka on joulunaika. Mukavaa joulunaikaa uuden kirjan kanssa =)

  Minna, minäkin odottelen jos ne vartta kasvattaneet kärhöt sitten ensi kesänä kukkisivat... Toivottavasti selviävät tämän talven siellä syvällä mullan alla. On vettä ja jäätä vuorotellen ja käy välillä mielessä että kasvaakohan tuolla pihalla enää mitään ensi kesänä? Puhumattakaan pienoisista hennoista pistokkaistani... =(

  Pioni, kiitos vinkistä, pitääpä kurkistella millaisia viinikärhöjä on... Selviääkö ne hyvin täällä meillä?

  VastaaPoista
 7. Viinikärhöt selviää hyvin, eikä tarvi edes istuttaa kovin syvään. Kukat ei tietenkään ole yhtä isoja kuin jalommilla serkuillaan, mutta ihania joka tapauksessa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...