sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Puutarha suunnitelma - ensimmäinen versio. Trädgårdsplanering -första versionen.


Tästä piirustuksesta se alkaa. 

Nyt se on tänne tallennettu ja aikojen saatossa saadaan nähdä miten se muuttuu ja mitä tästä toteutuu. Tehokkaana, hoppuisana suorittajanaisena puutarhassa minulla on oppimista juuri siinä että kaikki ei tapahdu yhdessä yössä, kesässäkään.
Juuri Puutarha saa olla se jossa asiat tapahtuu hitaasti ja jo siitä voi nauttia että tietää että tulevina kesinä - joskus - minulla on mahdollisuus luoda tänne uutta. Koko elämä on aikaa (toivon ettei työt tai muut elämänkulkuun vaikuttavat seikat kuljeta meitä täältä pois) rakentaa puutarhaa...

Tämä on nyt kuitenkin ensimmäinen versio. Toivon että saan teiltä huippuja kommentteja kuten tähänkin asti ja pääsen niiden perusteella vielä muokkamaan uuden version.

Lyhyt esitys puutarhasuunnitelmasta:
1. Ylhäällä on sisääntuloa ja tie. Pohjoinen ja varjoisa puutarha jonka insinöörimieheni haluaa rakentaa. Hän epäilee että minun tyylini on liian runsas, boheemi sekasotku. Näin ollen siitä lienee tulee jonkinlainen moderni havu-kivipuutarha jossa on melko suorat linjat (arvelisin näin). Tämä osa tulee rakentumaan vasta pitkän ajan kuluttua (jos mieheni sen tekee). Mietin kuitenkin että istuttaisin tuon meidän makuuhuoneen eteen tulevan "suuren puun". Metsälehmukset kasvavat myös varjoisassa? Olenko oikeassa? Mitä kokemuksia teillä on siitä?

2. Keltaiset pallerot ruksilla tarkoittavat valopisteitä. Onko teillä ideoita ulkovalaistus-asioihin?

3. Asuinrakennuksen ja autotalli/viherhuonerakennuksen välissä on sininen allas joka on sitten joskus (kun sellainen investointi on vara tehdä) kylpytynnyri (kaasulla lämmitettävä). Alakerran saunatiloista pääsee näpsäkästi sinne huljuttelemaan ja koska se on rinteen alla (portaat menee siinä välikössä) niin tieltä ei pitäisi näkyä paljulle. Paljun "verhoiltaisiin sekä pensailla että havupuilla joten se olisi istutusten piilossa. Olisiko tähän ideoita ja kommentteja? meillä ei ole koskaan ollut paljua niin kovin paljon ei osaa ottaa asioita huomioon.

4. Nurmikko on yhtenäinen. Nyt se saa olla pelejä ja leikkejä varten. Kun lapset kasvaa, ehkäpä myös nurmikko hiljalleen "kutistuu"... Nurmikkoa ei tule mihinkään muualle. Vasen reuna, autotallin takana on sepeliä. Oikea reuna johon tulee myös "polku" (kivituhkaa, onko muita ideoita?) jolla pääsee kottikärryllä ja pyörillä tms alas, kasvaa maanpeitekasveja tai sitten peitetään aluksi katteella. Koska tämä on aika jyrkkä rinne niin mielestäni nurmikkoa ei ole järkeä laittaa.

5. Puut: Omenpuita on lasten toiveesta runsaasti (pitää varmaan lähteä varttamiskurssille). Lajikkeita olisi useampia. Olen omenapuut piirtänyt vihreällä pallolla jossa on punainen reuna. Haaveissa on myös purppura-omenapuu, kirsikkapuu, luumu ja päärynäpuu. Kuka muistuttaisi minua mitkä ne venäläiset lajikkeet ovat jotka menestyy myös V-vyöhykkeellä. Ja mistä niitä saa?

6. TAmmi on keskellä pihaa. Ajatus on että se näkyisi kauniisti yläkerran isoista ikkunoista jotka ovat siis pihalle päin.

7. Keinu. Harmaa ympyrä tarkoittaa kivituhkalla tai pikkukivellä päällystettyä "ympyrää" johon olisi kiva hankkia keinu (ei lasten vaan aikuisten) jossa voisi lueskella. Mahdollisesti myös meidän "aamupala-pöytä" tuoleineen voisi olla siellä. Sitä ympäröisi istutusalueet joissa kasvaisi ajanmyötä ruusupensaita, pioneja yms perennoja. Eli tälle alueelle pyydän tuomaan 60cm multaa. Riittänee ruusuille?

8. Katkoviiva tarkoittaa pengerrystä. Miten se tehdään, en ole vielä päättänyt. Toivottavasti saadaan tarpeeksi sopivan kokoisia kiviä kun kaivetaan taloa varten.

8. Trampoliini rajataan lankuilla ja se alue olisi pikkukiveä. Trampoliini on tarkoitus "maastouttaa" puilla. Vaahteraa? Syreenipensaita? Muistaakseni tontilla on noilla kohdilla jo muutama kasvamassa oleva koivu. Ongelmaksi tulee tietysti niiden lehdet. Miten ne kerätään kivi-alueelta pois? Harjalla?

9. Marjapensaita on tontin vasemmassa laidassa.

10. Metsäpuutarha on oikeassa laidassa. Harmaalla rajattu alue jossa on kodalle paikka (se on jo piiretty ja on ihan yli-makea), toivottavasti miehellä riittää rakennusintoa niin että saataisiin se lähivuosina. Jokatapauksessa kodan pohjatyöt tehdään jo nyt ja meillä on tarkoitus tehdä sinne nuotiopaikka muurikan kera niin voidaan raksa-aikana käydä siellä lasten kanssa retkellä!
Metsäpuutarhan suunitelmia olen jo aiemmin kertoillut täällä ja saanut teiltä huippuja ideoita. Kiitos, palailen vielä niihin lähiaikoina.

Maatyöt alkavat kesäkuun alussa joten kaikki kommentit ja ideat ja ohjeet otetaan ihan super-mielellään vastaan!!! 
Iloista, aurinkoista viikkoa Puutarha Ystäville!


Här börjas det med den första trägdårdsplaneringen. Grävmaskinen kommer i början av juni så det börjar bli lite bråttom med ritningen. Jag har inte hunnit visa den till någon trädgårds arkitekt men här är den nu och alla ideer och kommetarer tas emot med stor tacksamhet.

1. Överst på ritningen är ingången och gatan, den ligger norrut och kommer alltså att vara en trädgård i skugga. Min man skall planera och göra den med den precision och exakthet som han har. Han misstänker att min bohem, riklig "trädgårds stil" är alldeles för stökig. Anar att framsidan kommer vara modern, strikt trädgårds med raka linjer. Barr och stenar?
2. Gula bollar betyder ljus. Har ni ideer till belysning?
3.Den blåa bassangen mellan garage/vinterträdgård och huset är en badtunna (när vi får pengar över att skaffa den) som skall vara "gömd" mellan buskarna. Frän huset/bastun kommer en dörr där man kan med bara några steg ta sig till tunnan.
4. Gräsmatta (på finska nurmikko) kommer  att vara ensast på en enda ställe. Vänstra sidan av tomten får grus "på sig". På högra sidan blir det marktäckande växter eftersom det är terräng. En stig blir det också så att man kan komma "ner" med skottkärra, cyklar, barnvagn mm.
5. Massor med äpplerträd önskas av barnen. Träden är ritade med gröna circlar med rött.
6. En ek har jag placerat mitt på tomten så att man kan se den från huset. år inte riktig säker på om det är den rätta platsen..?
7. En grå cirkel med teksten "keinu" betyder gunga. En plats omgiven av rosor, pioner, andra perenner och i mitten en grus cirkel med tex. gunga för vuxna. Eller frukost bord.
8. Sträcket betyder terassering. Vet inte ännu hur vi skall göra den..
9. Neders på ritningen ligger bärbuskar och kökslandet. Växthuset är ockso placerat dit, me jag är inte riktig säker på att var skulle vara den bästa platsen? Kommer skogen utanför tomten att skugga den?
10. Woodlandet. Skogsträdgården ligger på högersida med en kåta/grillplats. Kåtan som arkitekten har ritat är absolut perfekt. Jag skulle kunna "ta" den redan före huset, men som sagt, allt kommer att ta sin tid, och vi bygger den någon dag, något år.

Ha en så fin Trädgårdsvecka alla Vänner!

5 kommenttia:

 1. Meillä laajennettiin taloa ja laajennusosaan tuli uusi vessa. Pyysin että laitetaan samalla uusi ulkohana, kun vesiä vedettiin. nUlkohanaan tulee liitäntä versiputekelle joka johtaa kasvihuoneelle. Saan näin kasvihuoneelle oman vesipisteen, wikä tarvi vedellä niitä letkuja aina pihan poikki. Vinkkinä siis että tuossa vaiheessa kun on vielä mahdollista, vedä kasvihuomeelle shako ja vesi. Helpottaa huomattavasti elämää puutarhassa!

  VastaaPoista
 2. Hyvä kommentti, puutarha ystäväni juurikin eräs päivä muistutteli samasta asiasta. Tuo vesiputkiasia ja sähkö pitää melkeen muistinaikana kirjoittaa tuonne suunnitelmaan ettei se unohdu. Hulevedet ja niille sadevesikaivo on tarkoitus myös sijoittaa tuonne kasvimaan/kasvihuoneen lähettyville ja sitä varten tarvii myös sähkön ja pumpun.

  VastaaPoista
 3. Hei! Oletteko pohtineet trampoliinin upotusta maan tasalle? Katselin piirroksesta että trampoliinin vieressä on pengerrys (ilmeisesti piha laskeutuu marjapensaille päin), kaivurihan voi kaivaa paikan myös trampoliinille. Turvallisuus lisääntyy, pienetkin pääsevät hyppimään turvallisemmin, ja trampan saa maastoutumaan (verkko toki jää näkyviin). Sitten kun trampan aika on ohitse (onko se koskaan, itsellekin hyvää liikuntaa?), paikalle voi tehdä pienen viiniköynnöspergolan tai muun, vuosien aikana ehtinee ideoida mitä tilalle kuoppaan laittaisi.

  VastaaPoista
 4. Hmmmm... Todella hyvä idea!!! Kiitos! Olen joskus nähnyt niitä upotettavan ja nyt jos vaihtaisi paikkaa vaikka marjapensaiden kanssa niin se jäisi luonnostaan rinteen alaosaan... Hyvä huomio!! Kiitos!!!

  VastaaPoista
 5. Ehdottomasti sadevesille kerääjäkaivo, josta imuputki pumpulle (ns. painevesiautomaatti) joka on esim. autokatoksessa. Pumpulta lähtee 32mm vesijohtoputki kiertäen noin 0,5m syvyydessä kaikki kastelua tarvitsevat kukkaistutukset ja kasvihuoneen. Liitokset ja hanat jää maanpinnan yläpuolelle. Ilmaus syksyllä jolloin hanat ja liittimet tyhjenee. Putken jäätyminen ei haittaa, sillä kevät sen sulattaa.
  Trampoliini kaivaminen maanpinnan tasolle on hieno idea.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...