sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Ruusuhaaste. En utmaning om rosor!


Sain kauan sitten ruusu-haasteen Ruusu Rouvalta Metsätontun puutarha blogista. Koska ruusuhaaste oli mielestäni niin ihastuttava, olen sitä hautonut ja "säästänyt", jopa niin etten enää löytänyt koko postausta ja kysymyksiä. Pääkohdilleen se meni näin

Kuvaa ja kerro kolmesta lempiruusustasi, kerro paras ruusunkasvatusvinkkisi ja jaa sitten ruusu-haaste eteenpäin kolmeen blogiin. Olen ihan varma ettei kukaan laita pahakseen vaikka muutkin nappaisivat tämän ruusuhaasteen ja kuvaisivat ihanimmat ruusunsa. Olisi niin mukava lukea teiän kaikkien Kauneimmista ruususuista! Joten olkaapas hyvät:

Sanna,  http://www.villipiha.com/
Maarit, http://garden-of-my-dreams.blogspot.fi/
Mari, http://sekasortoa.blogspot.fi

Sekä kaikki muut jotka tämä haasteen edessä innostuvat!

1. Louise Bugnet 
 
"SUOMEN RUUSUT" teoksessa, PIRJO RAUTIO kirjoittaa näin:
"LOUISE BUGNET"
Georges Bugnet, 1960, Kanada
Bugnet oli ammatiltaan kirjailija ja ruusujalostajana siis amatööri. Kauneimmat ruusut hän nimesi tyttäriensä mukaan: Louise, Marie, Madeleine. Louise oli nuorimman tyttären nimi.
"Louise Bugnet" on erikoisen näköinen kurtturuusu. Pystykasvuinen, lähes piikitön pensas on 1,5m korkuinen. Juurivesoja on muodostunut jonkin verran. Tumminen kurttuisten lehtien keskelle muodostuu syksyyn asti runsaasti tuoksuvia, valkoisia, perhosmaisia kukkia. Tummanpunaiset nuput korostavat kerrannaisia kukkia. Terälehtien reunatkin ovat usein viininpunaiset. Isoja rugosamaisia kiulukoita muodostuu jonkin verran.

 Nuput ova tosiaan aivan ällistyttävän ihania viininpunaisine viiruineen. Ne ovat kauneimpia koko ruusussa. Ja kun ruusu alkukesällä alkaa kukkimaan se kukkii koko kesän, aivan pakkasiin asti. Kuva yllä on otettu jo ensimmäisten pakkasten jälkeen.
Ja kun Louise Bugnet avaa nuppunsa sen ruusu on aivan puhtaan valkoinen. Valkoisempaa saa hakea... Leikkokukkana se ei kestä maljakossa kuten esim. torniolaaksonruusu.

2. Torniolaakson ruusu


Torniolaakson ruusu on pohjoisen kestävä ja reippaasti leviävä kaunis ruusu. Vyöhykkeet I-VII. Se kukkii kesäkuussa 3-4viikkoa, pienin vaaleanpunaisin kerrannaisin ruusuin. Paikka voi olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Kokeutta tulee noin 1,5 m. Tämän ruusun ihanuus on että se kestää mukavasti myös leikkokukkana. Tämän ruusun kohdalla on myös annos kotiseuturakkautta... en vaan mistään löytänyt nimelle tarinaa? Torniolaaksonruusu on mahdollisesti yksi mökinruusun alalaji?


3. Rosa "Wasagaming"



Kuva on Oulujoen Taimistolta 2012. Kyseessä on omajuurinen tarhakurtturuusu joka kasvaa vyöhykkeillä I-V. Korkeutta 1-1,5m. Aurinkoisen paikan ruusu. Tämä on niin ihanan ryöppyävä ruusumeri että tahtoisin sellaisen omaan ruusutarhaan. Ja pohjoisessa kun ollaan ja talvet on mitä sattuu niin odottelen (jonossa) Oulujoen taimistolta omaani. Myös Louise Bugnet ruusu-jonossa olen. Hyvää - omajuurista ruusua- kannattee odottaa!

Ja tässä ruusunkasvatusvinkkini:
1. Jos mahdollista osta Suomen oloissa kasvatettuja omajuurisia ruusuja. Samoja ruusuja saa myös vartettuna (monesti sama hinta!!) mutta jos vartettu osa paleltuu kasvaa tilalle koiranruusua tai muuta villiruusua.
2. Tee ruusun istutus oikea-oppisesti. Tarpeeksi suuri multakuoppa ja ensimmäisenä kesänä reipas kastelu.
3. Kastele ruusulannoitteella heinäkuuhun saakka kerran viikossa. Sen jälkeen en ole V-vyöhykkeellä enää lannoittanut jotta ruusu ehtii talveentua (tai mikä se sana on?). Lisäksi sain vinkin ruusu-doping aineesta "Jaakon taika" josta olen tehnyt postauksenkin - toimii!

PS. Lisää ruusuaiheisia postauksia löytyy täältä..

17 kommenttia:

 1. Tuota Jaakontaikaa pitääkin kokeilla! Olen siitä monesti kuullut, mutta koskaan en muista sitä hankkia. Nyt vihdoin ostoslistalle! Mistä olet omaasi hankkinut?

  VastaaPoista
 2. Ainakin Bauhausista saa, siellä mukava myyjä alkoi ihan itsestään mulle esitteleen, en olisi itse hoksannut. Kuulemma kukkakaupoissa tätä käytetään... Pitääpä kokeilla noille mun pelanuillekin kun ne ei kuki vieläkään...

  VastaaPoista
 3. Upeat ruusut! Kiitos haasteesta! Jätän siihen vastaamisen hieman myöhemmäksi, koska laitoin tänä keväänä monta uutta ruusua (nuppuja on jo näkyvissä) ja jospa niistä löytyy joku kuvaamisen arvoinen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, odotan kuvia ja inspiraatiota! Haaveilen ruusu-pionitarhasta ja paikkakin on. Pitäisi tarkoin valita sinne ruuusut...

   Poista
 4. Kiitos haasteesta! Upeat ruusut! Vastailen hieman myöhemmässä vaiheessa. Laitoin keväällä monta uutta ruusua kasvamaan, joten jospa niissä olisi joku kuvaamisen arvoinen:)

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä postauksesta, sain juuri tarvitsemiani tietoja ihanaisesta Louisesta<3 Se on odotellut minulla vielä purkissa päätöstä mihin sen istuttaisin. Nyt päätin, että se pääsee heinäseiväsaidan viereen muiden omajuuristen pensasruusujen viereen jatkoksi. Snow pavement:n viereen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä sait sen omajuurisena`? Tilasitko Oulujoen taimistolta vai saako muualtakin?

   Poista
 6. Upeita ruusuja! Itse olen tuota Tornion ruusua harkinnut mökin pihaan, mutta jänis on ollut housussa kun pelkään tapattavani heti ensalkuunsa. Villiruusut ja juhannusruusu ovat toistaiseksi edustaneet ruusupuolta mökillä. Kiitos kuitenkin hyvistä ohjeista! Ehkäpä uskallan ensi keväänä koittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä usko että saat tuota Torniolaakson ruusua kovin hevillä tapettua... Se on sitkeää tekoa. Kunnon multakuoppa vaan! Istutin yhden pensaan lapin mökille ja se on siellä äidin hoidossa eikä se kyllä sitä hoido yhtää ja silti kasvaa... pitäs varmaan vielä lisää multaa sille...

   Poista
 7. Kiitos haasteesta, otan sen vastaan :) Pitää vain odottaa että nuo kaksi minun lemppariruususistani rupeaa kukkimaan... Nuo kaikki mistä postasit on minunkin suuria suosikkejani, valitsen kuitenkin eri ruusut haasteeseeni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua... odotellaan siis jännityksellä mistä ruusuista saamme postauksen...

   Poista
 8. Kiitos haasteesta. Menenpä ruusutarhan alkuani kameran kanssa tutkailemaan. Miten sitä voi valita kolme???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alla Ruusu Muorin kommentti... taisin unohtaa miten se haaste meni, mutta oliko Leila siinä sittenkin kuusi ruusua? =) Sanna, jos kolme ei riitä, ota vapaat kädet muokata haastetta niin että esittelet kuutta ...

   Poista
 9. Olipa sadepäivän ansiota, että vihdoinkin ehdin vähän lukea blogeja, kuten sinunkin!
  En edes muista tuollaista haastetta, taisin sen antaa ihan sinulle muunnellen jotain toista. Olipas ihana lukea!
  Paitsi hienostelit nyt vähän nimirooliani. Se Ruusu Rouva on oikeastaan Ruusumuori.
  Milloinkahan oululaiset tekisivät retken tänne Ruusumuorin pihaan? Ihan vielä ei kannata, sillä ruusut ovat vasta aukeamassa, mutta varmaan jo viikon tai parin päästä ovat useimmat kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusumuori on ihan mukava nimi mutta kun olemme tavanneet oikessa elämässä niin kyllä Ruusu Rouva olisi osuvampi, en siis vaihtanut sitä vanhingossa =)
   Kiitos kutsusta, olisi ihana tulla.
   Minulla nyt vähän haasteita järjestää blogitapaamista kun omat menot on vähän hoitajasta kiinni kun mies tekee koko kesän raksaa.. Mutta ihana olisi tulla käymään ruusujen kukkiessa, voisin tulla oman poppooni kanssa. Ja katsoa se ajo-ohje kartasta, ei navigaattorista...

   Poista
  2. Hyvä! Kun tulette, niin parasta olisi ajaa suoraan ohi Raahen kunnes tulee Vihanti-Pulkkila tie no 88. Siitä on helpompi löytää. Tämä alue on kuin Rooma, kaikki tiet johtavat tänne, mutta siellä voi eksyä.

   En vaihda Ruusumuoria! Mutta kiitos vain, tuo Ruusu Rouva kuulostaa ihan hienolta.

   Poista
  3. Yllätys tuo Torniolaakson ruusu suosikeissasi! En ole siihen kovastikaan vielä tutustunut. Mutta olet kuin se ranskalainen historioitsija, joka siihen myös ihastui!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...