lauantai 9. toukokuuta 2015

Potagerin suunnitelmaa. Köksträdgårds planer.

Tässä hahmotelmaa potagerista jonka "käytäviä" olen käynyt kaivamassa aina kun vapaa hetki on ollut. Käytävät on tarkoitus päällystää joko kivituhkalla tai soralla. Onko kenelläkään kokemusta kumpi vaihtoehto olisi parempi?
Kytävät ovat nyt sellaiset että mahtuu kottikärryllä pukkaileen. Lisäksi tarkoitus on että polut helpottavat lasten kulkua pitkin pihaa (ilman polkuja voisi käydä niin että joku oikasee pitkin istutuksia). Käytävät reunustan kivillä (jos pihabudjetista riittää) vaikka ensin aioin laittaa kyllästetytlaudat mutta sitten hoksasin jostain ettei kasvimaan läheisyyteen suositella käytettävän kyllästettyjä ym myrkyllisiä materiaaleja.

Keskellä potageria kasvaa  kääpiö-omenapuu Lepaan meloni. Kääpiöomenapuuta pitää kastella joten se sopii hyvin tuonne potagerin keskelle. Ja toivottavasti siitä saadaan muita aikaisemmin myös hedelmiä (ennenkuin kaikki viisi lasta muuttavat pois kotoa!).

Potagerin reunoilla on myös omenapuita reunustamassa kasvimaata. Tämä on pihan aurinkoisin paikka joten ajattelin että kasvimaalla kasvaa siitä huolimatta että sitä ympäröi omenapuita.
Reunuksisi ajattelin ensin leikattua pensasaitaa, mutta ainakin nyt alkuun siinä saa olla perennoja. sekä pieniä pensaita, mahdollisesti vaikka pyöreään muotoon leikattuna. Minun luonteelle ei taida sopia suorat viivat ja vain yhtä kasvia oleva aita tuntuu liian tylsältä vaikka se varmasti olisi upea. Voin muutaa mieltäni jos piha alkaa näyttää liian sillisalaatilta. Siinä tapauksessa siirrän kukat muualle ja teen pistokkaista aidan.

"Pääkäytävää" josta tein hiukan leveämmän (siihen mahtuu vaikka puutarhatuoli jos tuntuu siltä että haluaa istua ja ihailla kasvimaata kun pitää taukoa) reunuksille tulee pionit joita parhaillaan esikasvatan täällä olohuoneessa.
Pitkittäisen käytävän varrelle tulee raparperia reunukseksi. Siksi että raparperi on mielestäni niin upea kasvi, lisäksi se nousee ensimmäisenä keväällä - ja koska se on niin taivallisen hyvää!
Meillä tarjoillaan koko alkukesä raparperi-piirakkaa ja raparperi-paistosta. Kun kukaan ei enää jaksa niitä syödä niin pakastan raparperia pakkaseen talvea varten.

Neljään potagerin "lohkoon" olen ajatellut mansikkamaan (1 tai 2 lohkoa?), sekä kasvimaan jossa on punajuuria, salaattia, mangoldia, parsaa (juuret ovat tuolla jääkaapissa odottamassa kylvöä), yrttejä, punajuuria. Jos jonain vuonna kasvimaa tuntuu liian työläältä niin laitan sitten jonkun lohkon täyteen dahliota.

Alapihalla on nyt kivituhka, sinne tulee trampoliini (toivottavasti saadaan laitettua mahdollisimman pian niin että lapset viihtyy paremmin tontilla eikä kiipeile puukasojen ym vaarallisten päällä), keinu, ja poikien pelikenttä.


Tuo alapiha on siis kivituhkaa. Se tuntui kätevältä sillä trampoliinin siirtely nurmikkoa leikatessa on aivan maailman ärsyttävintä puuhaa. Trampoliinin "ylle" kasvaa vaahtera ja muutenkin tuo alapiha on tarkoitus reunustaa pensailla niin että siitä tulee vehreä. Se on ajettu kolmeen tilaan joiden tilanjakajina toimii vadelma ja tyrnipensaat. Jos oikein tarkkaan katsoo tuota kuvaa yllä niin kuusen kohdalla näkyy juurikangas ja olen pikkuhiljaa täytellyt tuota kuoppaa niin että pääsen istuttamaan vadelmat.

Potagerin ja lasten pihan reunan erottaa suuret kivet ja niiden etupuolelle on istutettu mustikkapensaita.

Överst en ritning över köksträdgården. Mitt i rondellen finns en dvärg-äppelträd och perenner. Runt om potager finns äppelträd. Vid gångarna ska jag plantera pioner och astillbe, samt rababaer. I de fyra "lådorna" planteras 1.jordgubbar, 2. sallad, morötter, rödbetor, 3. Mangold, gurka, zucchini, 4. ? Blommor och möjligtvis mera jordgubbar senare.
Bakom potager ligger barnens lekplats med trampolin (vi ska flytta den dit imorgon, så att därefter får jag i lugn o ro hålla på med trädgården). Mellan den och potager så har jag planterat blåbärsbuskar.

Ha en så underbar helg och Morsdag! Hyvää puutarhaviikonloppua ja äitienpäivää kaikille Puutarha-ystäville!

7 kommenttia:

 1. Siis vau. Ihan mieletön! Pakko tunnustaa että minun piti käydä googlaamassa tuo potager mutta keksin että minullahan on myös tulossa vähän vastaava. Siis alue, johon tulee hyötykasveja ja pergolaa köynnökselle ym. Sain tästä kuitenkin inspiksen vielä miettiä vähän se muotoa uudestaan, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin potager on tosiaan keittiöpuutarha höystettynä kukilla :)
   Hernepensaskujanteen blogista saat ihan todellista inspiraatiota, kannattee myös ostaa uusin Kotipuutarha lehti jossa on Johannan puutarhasta upeita kuvia ja mielenkiintoinen juttu.

   Poista
 2. Kivituhkassa on semmonen ropleema, että muutaman vuoden päästä tahtoo rikkakasvit vallata sen, siinä kun itää rikkakasvien siemenet joita tuuli kuljettaa... teettää melko paljon työtä että saa pidettyä siistinä. Ja sammaloituu myös herkästi, jos on yhtään varjoinen kohta, ehkä ei tässä kuitenkaan sitä vaaraa. Oon tullu ite siihen tulokseen, että sepeli paras, se ei sovellu kasvualustaksi oikein millekään. Ja laita kunnon kangas sinne alle, niin ei puske pohjamaasta mikään pintaan.
  Hyvä näköinen suunnitelma muuten! :) Ja hyvä siinäkin mielessä, että aika helppo toteuttaa viljelykiertoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Teija hyvästä vinkistä. Enpä tullut ajatelleeksi tuota kivituhka asiaa.... pitääpä hankkia tuolle alueelle ja mahdollisen/tulevan kasvihuoneen alle sepeliä/pikkukiviä. Kivituhkä tiiviistyy aika hyvin joten sitä on vähän paha haravoida...

   Poista
 3. Mahtava potageralue!

  Minäkin suosittelen mursketta kateaineeksi. Olen laittanut vielä päällimmäiseksi sentin, parin kerroksen hiekoitusmursketta, jotta se on helppo harata puhtaaksi, ja sepelin alla on kerros hiekkaa (kasvulaatikot on perustettu täyttömaan päälle). Tosin on hyvä huomata, että potagerissa menee aina multaa sinne käytävänkin puolelle, jolloin ravinteet siirtyvät muutoin ravinneköyhän kiven sekaan (siinäkin on muuten kivennäisiä). Eli kyllä siellä kasvaa jossain vaiheessa jotain, mutta haraamalla pysyvät suurimmat pensaat poissa.

  Minä olen arka laittamaan tuota katekangasta, sillä meillä on maaperässä pahimpia rikkaruohoja (korte, valvatti, vuohenputki). Jos maanerotuskangasta laittaa sillä ajatuksella, että rikkaruohot eivät tule läpi, on pian tilanteessa, jossa ollaan meillä: se kangas on läpäisty kahden sentin välein ja ikinä et saa kankaan alla kasvavia juuria pois. Ja aina ne juuret löytävät jostain sivusta sen kankaan päällekin, vaikka olisi ihan parasta juuriestekangasta käytössä... ei hyvä! Olen repinyt meiltä kaikki muut paitsi juuriestematot pois, jotta kitkeminen on helpompaa, ja juuriestematot ovat tiukkoina kuppeina harkituissa paikoissa. Mutta jos teillä on puhdas kasvualusta, ei tällaista ongelmaa ole tai tule, silloin on maanerotuskangaskin paikoillaan.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
 4. Hei, onnea potagerille! Mitä ohjelmaa käytit sen suunnitelman piirtämisessä? Onhan tuo tehty tietokoneella, onhan?

  VastaaPoista
 5. May Kay, olen tehnyt tietokoneella. Mahdollisimman helpolla :)
  Laitoin powerpointiin meidän talon pohjakuvan jossa on talot sijoiteltu ja mittasuhteet kohillaan. Sitten tuohon kuvan päälle aloin piirtämään laatikoita ja pensaita ja puita. Käytin copypaste näppäintä että sain monta samanlaista pensasta jotka sitten sijoittelin .Hiukan köpelöhän tuo on ja jos vahingossa "huitasee" niin lentää kaikki palikat sekaisin, onneksi on tuo palauta nappi... :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...