lauantai 15. kesäkuuta 2013

Metsäpuutarhani. Woodlandet.


Opin että puutarhaa voi myös suunnitella sen mukaan millaisia näkymiä tahtoo saada ikkunasta ulos katsellessa. Sen perusteella istuttiin koristeomenapuut etupihalle, antamaan vehreää näkymää olohuoneen ikkunoista ja peittämään asvalttialuetta joka muutoin olisi näkynyt suoraan ulos katsellessa (kantelin kaksos-vauvoja ja kiersin olohuoneessa ympyrää ja ainoat näköalat olivat välillä juurikin vain nämä joten tiedän mistä puhun ;)
Tämä tarina myös kertoo miten puutarhaa ei voi (?) saada kerralla valmiiksi vaikka kuinka sitä paperilla hahmottaisi ja olisi puutarhasuunnittelija apuna (kuten meillä oli kun talo oli rakennettu ja piha oli pelkää hiekkakenttää).
Viime kesänä aloitin puutarhan/talon pohjoispuolelle rakentamaan metsäpuutarhaani. Sinne istutin kolme rhodopensasta jotka viihtyvät varjon puolella. Metsäpuutarhani on vielä viimeistelemättä (katteet ja loput turveharkot puuttuvat). Metsäpuutarhassani ihaninta on että näen sen joka aamu makuuhuoneen verhot avatessani. Ja tulen niin onnelliseksi näkymästä!Ihmettelen miksi tämä "arkana" ostettu alppiruusu kukkii siitä huolimatta että se on kärsinyt talvesta kun taas jo monta kesää meillä kasvaneet (niitä on kyllä vähän siirrelty paikasta toiseen) pohjoisessa kestävät marjatan alppiruusut eivät kuki, kovasti vaan pukkaavat uutta kasvustoa?

Tässäpä palanen varjopuutarhaani. Jossain vaiheessa kesää saan toivottavasti esitellä valmista ja siistiä versiota samasta paikasta. Kuvasta näkee miten tuo kukkiva/nupuillaan oleva pensas on kärsineen näköinen kun marjatan alppiruusut iloisesti kasvavat tuuheana vieressä - mutta ei nupun nuppua!


Ja jotta me V-vyöhykkeen puutarhurit voimme saada itsemme kateudesta kipeiksi niin tässä Turussa sijaitsevan taimiston valikoimaa Alppiruusujen suhteen. Kylläpä sitä taas ihmettelee miksi ei asu I-vyöhykkeellä???


Karolinan alppiruusu. Ehkä joskus kokeilen tätä vaikka on vain vyöhykkelle I-III?


 Espoossa Marketan puistosta löytyy ihan oikea rhodopensas-tarha, jossa vielä oli osa pensaista kukassa... 

Rhodoista olisi sen verran opittavaa (etenkin miten ne saatas parhaiten kasvamaan täällä pohjoisessa ?) että pitänee vinkata Oulun puutarhayhdistystä saisiko ne meille ketään luennoitsijaa kertomaan?
Sillä onhan nämä aivan ihania. Etenkin jos ne saa kukkimaan =)

6 kommenttia:

 1. Minullakin on ollut viidelle alppiruusulle valmiiksi kaivetut, happamalla mullalla täytetyt ja vielä kuorikkeella peitetyt paikat valmiina, jo viime syksystä:D Ovat vain niin arvokkaita, jotta jääneet vielä hankkimatta. Harvoin minulla näin päin, yleensä on plantut ostettuna ja sitten vasta miettimään mihin ne laittaisi;DD

  VastaaPoista
 2. Jossain puutarhaohjelmassa kerrottiin, että jos kasvilla on "liian" hyvät oltavat, sen ei tarvi kukkia ja yrittää tuottaa jälkeläisiä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ikkunapohdinnastasi. Olen monena vuonna yrittänyt tehdä makuuhuoneen toisen ikkunan näkymälle jotain ja tästä sain taas intoa miettiä asiaa uudelleen. Melkein mietin jo rhodojakin, vaikka niistä olenkin kieltäytynyt tähän asti (atsaleoja ei lasketa...)

  VastaaPoista
 4. Minulla on samanlainen periaate, että minne katsonkin kotipuutarhassa, niin kaunista on nähtävä:) Minun rodot eivät kukkineet tänä keväänä ollenkaan..enkö kastellut tarpeeksi keväällä vai mikä lie syynä...

  VastaaPoista
 5. Minna, aika hyvällä mallilla... =)
  Odottelet vain milloin tulee alppiruusut alennukseen? Lähtöhinta on kyllä kova. Oulussa on halpoja puutarhamyymälöitä, Prisma ja Tokmanni josta saattaa saada alle 20e/pensas, mutta sitten noita harvinaisuuksia on 50-70e.

  Pioni, pohdintasi saattaa osua oikeaan..Olen joskus kuullut samaa, en vain muista minkä kasvin suhteen. Mietin etten kuitenkaan ole mielestäni liikaa (?) lannoittanut... olisiko kukint häriintynyt kun siirsin pensaita viime kesän aikana?

  Jl, Ikkunanäkymät vaikuttavat elämänlaatuun. Kuin jostakin että sairaalapotilaat joiden ikkunasta näkyy vihreää luontoa tai puistoa paranevat 20% nopeammin.
  Ikkunoista on ihana luoda "tauluja" ulos.
  Minullakin oli ensin vastahankaa alppiruusuja kohtaan mutta nyt haaveilen uudelle tontille ihan oikeaa metsäpuutarhaa ja polkua jonka sivuilla olisi alppiruusuja...

  Maarit, puutarhan mysteereitä. Kun tulee eteen jokin ongelma, seuraavan kerran puutarhalehteö lukiessa oiken imee itseensä kaiken tiedon siihen aiheeseen liittyen. Pitää kai selaillla vanhoja lehtiä, olen muistavinani jotain rhodo juttuja...

  VastaaPoista
 6. On kyllä hyvän kokoinen sinunkin rhodosi! Itsellä on jo kolmatta vuotta ja edelleen matala kippana... Olin jo kateudesta harmaa kunnes luin kuvatekstiä että se kukkiva potti oli sieltä Turun taimistolta :D Sitä tavoitellessa!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...